Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

243 Onderwerpen

10.970 Bezoekers

Dit boek bevat rond anderhalf duizend recepten, alle aan deskundige Frans-Italiaanse bron ontleend en te bereiden uit rond tweehonderd, vaak als dagelijks voedsel bekende, maar ook minderbekende kruiden en andere planten.

De recepten zijn voor het gemak van de lezer gerangschikt in 24 rubrieken. Elk van deze rubrieken bestrijkt een ‘indicatiegebied’: zo raadplege men voor maagklachten de rubriek ‘maag’, voor aandoeningen aan tong of tanden de rubriek ‘mond’. De rubrieken staan zelf in alfabetische volgorde, terwijl per rubriek ook de aandoeningen alfabetisch gerangschikt zijn. Latijnse namen van kwalen zijn daarbij niet geschuwd, omdat juist de lezer met medische belangstelling zich daarvoor zeker zal interesseren; het boek wordt echter afgesloten piet een trefwoordenregister, waarin de aandoeningen alle onder hun Nederlandse benaming zijn na te slaan.

De hier bijeengebrachte recepten zijn enerzijds nauwkeurig, anderzijds per aandoening zoveel mogelijk gevarieerd en tenslotte merendeels zeer eenvoudigte bereiden. Een summiere aanwijzing voor de bereidingswijze vindt de lezer nog aan het slot van de Inleiding.

Gedigitaliseerd door Arie van den Dool.

Toon meer

Definities en betekenissen van Kruiden encyclopedie