Ontsteking van de bronchiën (= de hoofdvertakkingen van de luchtpijp).
Ganzevoet (Chenopodium botrys): de kleverige ganzevoet; ook druifkruid.
De gehele bloeiende plant. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.
De gehele plant. 4% infuus, 25 minuten laten trekken. Vier kopjes daags. Ook: 35 g glaskruid in poedervorm gedurende 10 dagen laten macereren in 1 l rode wijn. Twee glazen daags.
Mirt (Myrthus communis); ook mirte.
De bladeren. 1% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Olijfboom (Olea europea): de zuideuropese olijf.
De bladeren. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.
Postelein (Portulaca oleracea): de groente.
De bladeren. Rauw eten, als salade.
Smeerwortel (Symphytum officinale).
De bladeren en de wortel, ook spekwortel of vetwortel geheten. 6% infuus, 3 uur laten trekken. Drie kopjes daags.
Vlas (Linum usitatissimum).
De zaden: het lijnzaad. 3% infuus, 6 uur laten trekken. Drie kopjes daags.
Vlier (Sambucus ebulus): de kruidvlier; ook wilde vlier, dwergvlier.
De bladeren. 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags, gezoet met honing.
Vijg (Ficus carica): de gewone vijgeboom.
De vruchten (eigenlijk schijnvruchten). 5 zeer fijn gehakte gedroogde vijgen gedurende 10 minuten koken in melk. ’s Avonds voor het slapen gaan drinken.
Waterkers (Sisymbrium officinale): de raketwaterkers; ook wilde mosterd.
De gehele plant. 6% infuus, 30 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Wijnstok (Vitis vinifera).
De vrucht: in de zon of in de oven gedroogde druiven. 10% decoct, 15 minuten laten koken. Drie of vier kopjes daags.