Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Ischias

betekenis & definitie

Heupjicht; aandoening aan de ischiaszenuw (een zenuw van wervelkolom naar voet), waarbij de heup bijzonder gevoelig wordt.

Boterbloem (Ranunculus acer): de scherpe boterbloem; ook hanevoet.

De plant, zonder de bloemen. De plant in een vijzel verpulveren. Het poeder op gaas aanbrengen op de hiel van het getroffen been. Er ontstaat een blaar; de pijn zo lang mogelijk trachten te verdragen. Dan de blaar doorprikken, ledigen en desinfecteren met penicillinepoeder.

Brem (Spartium junceum): de spaanse brem; ook portugese brem.

De bloemen en de bloeiende toppen. Brempoeder gedurende 6 dagen laten macereren in 1 liter droge witte wijn. Drie glazen daags.

Kool (Brassica oleracea).

De verse bladeren van rode en witte kool. De nerven met een mes uit de koolbladeren snijden of pletten met een deegroller; vervolgens de bladeren gladstrijken met een strijkijzer. Koolblad aanbrengen op de pijnlijke plek, op de plaats gehouden met een wollen doek. Om de 2 tot 3 uur nieuw blad aanbrengen.

Mosterd (Brassica nigra): de bruine mosterd.

Het poeder van de plant. Op een cataplasma van lauw lijnzaadmeel mosterdpoeder aanbrengen en aanbrengen op de plaats van de aandoening. Na deze behandeling met het cataplasma de plaats van de aandoening insmeren met kabeljauwlevertraan.

Peper (Capsicum annuum): de spaanse peper: ook paprika.

De vrucht. Au-bain-marie 50 g paprikasap vermengen met 200 g vet. Gebruiken als linament (= half-vloeibare zalf).

Scheerling (Conium maculatum): de gevlekte scheerling; ook dollekervel, pijpkruid, winterling.

De bladeren. Gehakt scheerlingblad aanbrengen in de vorm van een cataplasma.

Ui (Allium cepa); ook ajuin, siepel.

De bol. Een ui doormidden snijden en de getroffen plaats zachtjes inwrijven.

IJzerhard (Verbena officinalis); ook ridderblad, hardijzer.

De verse bladeren. Vijf gram vers blad (is vers blad niet beschikbaar, dan gedroogd ijzerhardblad enkele minuten weken in lauw water) fijn hakken en twee stijfgeklopte eiwitten toevoegen. 3 tot 4 uur laten macereren. ’s Avonds dit preparaat voor de duur van de nacht op gaas aanbrengen op de plaats van de aandoening, afgedekt met nylon.

< >