Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Angina

betekenis & definitie

‘Benauwing’, nl. van de keel: ontsteking van de amandelen, de omgeving van het zachte verhemelte en de farynx (= keelholte).

Agrimonie (Agrimonia eupatoria): de gewone agrimonie; ook leverkruid.

De bladeren en de bloeiende toppen, in juli. 10% infuus, 18 minuten laten staan. Gebruiken als gorgeldrank.

Braam (Rubus fructicosus); ook braambes, brummel.

De bladeren, ’s zomers. 8% decoct, 8 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank.

Dadelpalm (Phoenix dactylifera).

De vruchten. Vijf of zes vruchten gedurende 10 minuten laten koken in 300 cl. water. Gebruiken als gorgeldrank.

Eik (Quercus robur): de gewone eik, ook zomereik.

De schors, in het voorjaar. 10% decoct, 10 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank.

Fenegriek (Irigonella foenum graecum); ook grieks hooi.

De vruchtjes, in poedervorm. 8% infuus, 90 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank.

Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.

De hele plant, het gehele jaar door. 6% infuus, 18 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank.

Heemst (Althea officinalis); ook witte malve, witte maluwe.

De wortel, tandwortel geheten, in de herfst, de bladeren en de bloemen in juni-juli. 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags. Ook: ’s ochtends en ’s avonds ermee gorgelen.

Hysop (Hyssopus officinalis).

De bladeren en de bloeiende toppen, ’s zomers. 2% infuus, 18 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank. CONTRA-INDICATIE: bij zwangerschap, bij ontstekingen, bij nervositeit, bij overgevoeligheid.

Kwee (Cydonia vulgaris).

De vrucht: kweepeer, in de herfst. 15% infuus, drie uur laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank, met sap van een citroen.

Lievevrouwebedstro (Asperula odorata); ook meikruid.

De bladeren, in april en mei. 10% infuus, 30 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank, met honing.

Longkruid (Pulmonaria officinalis).

De bloeiende toppen in het voorjaar. 10% decoct, 10 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank, met het sap van een citroen.

Salie (Salvia officinalis): de tuinsalie; ook selve.

De bladeren in het voorjaar, de bloeiende toppen in de zomer. 5% decoct, 8 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank.

Varen (Adiantum capillus veneris): het venushaar; ook vrouwehaar.

De spruiten en de bladeren, in het voorjaar. 2% decoct, 8 minuten laten koken. Drie tot vier kopjes daags. Ook gebruiken als gorgeldrank.

Viooltje (Viola odorata); het maarts viooltje; ook welriekend viooltje, nachtviooltje.

De bloemen. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags drinken; ook gebruiken als gorgeldrank.

Vlier (Sambucus ebulus): de kruidvlier; ook wilde vlier, dwergvlier.

De bladeren, in juni-juli. 15% decoct, 6 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank, met honing.

Vlier (Sambucus nigra): de gewone vlier; ook vlierboom, vledder.

De bloesem, in juni-juli. 8% infuus, 25 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank, met honing.

Vijgeboom (Ficus carica): de gewone vijg.

De vruchten (eigenlijk schijnvruchten). Vier tot vijf gedroogde vijgen in plakjes snijden en 10 minuten laten koken in 400 g water. Honing toevoegen. Gebruiken als gorgeldrank.

Wijnstok (Vitis vinifera).

De uit wijn gewonnen azijn. Een lepel wijnazijn op 10 lepels water. Gebruiken als gorgeldrank.

< >