‘Benauwing’, nl. van de keel: ontsteking van de amandelen, de omgeving van het zachte verhemelte en de farynx (= keelholte).
Agrimonie (Agrimonia eupatoria): de gewone agrimonie; ook leverkruid.
De bladeren en de bloeiende toppen, in juli. 10% infuus, 18 minuten laten staan. Gebruiken als gorgeldrank.
Braam (Rubus fructicosus); ook braambes, brummel.
De bladeren, ’s zomers. 8% decoct, 8 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank.
Dadelpalm (Phoenix dactylifera).
De vruchten. Vijf of zes vruchten gedurende 10 minuten laten koken in 300 cl. water. Gebruiken als gorgeldrank.
Eik (Quercus robur): de gewone eik, ook zomereik.
De schors, in het voorjaar. 10% decoct, 10 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank.
Fenegriek (Irigonella foenum graecum); ook grieks hooi.
De vruchtjes, in poedervorm. 8% infuus, 90 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank.
Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.
De hele plant, het gehele jaar door. 6% infuus, 18 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank.
Heemst (Althea officinalis); ook witte malve, witte maluwe.
De wortel, tandwortel geheten, in de herfst, de bladeren en de bloemen in juni-juli. 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags. Ook: ’s ochtends en ’s avonds ermee gorgelen.
Hysop (Hyssopus officinalis).
De bladeren en de bloeiende toppen, ’s zomers. 2% infuus, 18 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank. CONTRA-INDICATIE: bij zwangerschap, bij ontstekingen, bij nervositeit, bij overgevoeligheid.
Kwee (Cydonia vulgaris).
De vrucht: kweepeer, in de herfst. 15% infuus, drie uur laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank, met sap van een citroen.
Lievevrouwebedstro (Asperula odorata); ook meikruid.
De bladeren, in april en mei. 10% infuus, 30 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank, met honing.
Longkruid (Pulmonaria officinalis).
De bloeiende toppen in het voorjaar. 10% decoct, 10 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank, met het sap van een citroen.
Salie (Salvia officinalis): de tuinsalie; ook selve.
De bladeren in het voorjaar, de bloeiende toppen in de zomer. 5% decoct, 8 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank.
Varen (Adiantum capillus veneris): het venushaar; ook vrouwehaar.
De spruiten en de bladeren, in het voorjaar. 2% decoct, 8 minuten laten koken. Drie tot vier kopjes daags. Ook gebruiken als gorgeldrank.
Viooltje (Viola odorata); het maarts viooltje; ook welriekend viooltje, nachtviooltje.
De bloemen. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags drinken; ook gebruiken als gorgeldrank.
Vlier (Sambucus ebulus): de kruidvlier; ook wilde vlier, dwergvlier.
De bladeren, in juni-juli. 15% decoct, 6 minuten laten koken. Gebruiken als gorgeldrank, met honing.
Vlier (Sambucus nigra): de gewone vlier; ook vlierboom, vledder.
De bloesem, in juni-juli. 8% infuus, 25 minuten laten trekken. Gebruiken als gorgeldrank, met honing.
Vijgeboom (Ficus carica): de gewone vijg.
De vruchten (eigenlijk schijnvruchten). Vier tot vijf gedroogde vijgen in plakjes snijden en 10 minuten laten koken in 400 g water. Honing toevoegen. Gebruiken als gorgeldrank.
Wijnstok (Vitis vinifera).
De uit wijn gewonnen azijn. Een lepel wijnazijn op 10 lepels water. Gebruiken als gorgeldrank.