Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Miltverstopping

betekenis & definitie

Aardbei (Fragaria vesca): de wilde aardbei.

De bladeren. 5% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.

Erwt (Cicer arientium): de kekererwt; ook sisser.

De erwten. Een week lang, een of twee maal daags, puree van kekererwten eten.

Fenegriek (Trigonella foenum graecum); ook grieks hooi.

De fijngestampte zaden. 5% infuus, 2 à 3 uur laten trekken. Drie kopjes daags. Ook: dagelijks 3 à 6 g poeder.

Peterselie (Petroselinum sativum); ook visgroente.

De wortel. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Lepelsgewijs innemen.

Smeerwortel (Symphytum officinale).

De wortel, ook spekwortel, of vetwortel geheten en de bladeren. 5% infuus, 3 uur laten trekken. Drie kopjes daags.

Wijnstok (Vitis vinifera).

De vrucht. Druiven eten met de goed gewassen schil, zeer langzaam en onder zorgvuldig kauwen van de pitten.

< >