Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Ouderdomsklachten

betekenis & definitie

Klachten in de laatste fase van een mensenleven, gekenmerkt door het afnemen van alle levensfuncties.

Aardbei (Fragaria vesca): de wilde aardbei.

De wortel. 5% decoct, 5 minuten laten koken. Twee of drie kopjes daags.

Appelboom (Pyrus malus).

De rijpe vruchten. Dagelijks 100 tot 150 g appelsap.

Boon (Phaseolus vulgaris): de klimboon.

De peulen van snij- en sperzieboon. 6% decoct, 10 minuten laten koken. Twee of drie kopjes daags, met honing.

Dadel (Phoenix dactylifera).

De vruchten. Rijkelijk dadels eten.

Gerst (Hordeum vulgare).

De zaden. 5% decoct, laten koken tot de zaden opzwellen en tussen de vingers kunnen worden stukgeknepen; het verdampende water blijven aanvullen. Drie kopjes daags, met honing en citroensap.

Haver (Avena sativa): de gekweekte haver.

De verbrijzelde zaden. Gebruiken bij het bereiden van soepen of goed gaargekookte pap. Aan deze gerechten honing toevoegen.

Kalebas (Cucurbita pepo); ook kalbas, kauwoerde.

De vrucht. Het gare vruchtvlees eten, in soep uit de oven. CONTRA-INDICATIE: bij anemie (= bloedarmoede) en dyspepsie (= spijsverteringsstoornissen).

Kwee (Cydonia vulgaris).

De vrucht: kweepeer. 150 g kweeperen in fijne plakjes snijden en gedurende 8 dagen laten macereren in 1 liter onversneden droge rode wijn. Twee glazen daags, 1 tot 2 uur na de maaltijden.

Rijst (Oryza sativa).

De ongepelde zaden. Gebruiken in soepen.

< >