Onderwijs
Het delen van kennis en onderwijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of het nu gaat om valorisatie, het creëren van een eigen online naslagwerk of syllabus of het digitaliseren van studieboeken, Ensie biedt verschillende methodes om kennis te delen.
Valorisatie
Valoriseren heeft als doel om nieuw ontwikkelde technologie en kennis, die aanwezig is bij de onderwijsinstellingen, aan te wenden ten gunste van de maatschappij. Wetenschappelijke kennis wordt pas waardevol wanneer deze wordt gedeeld met vakgenoten en de maatschappij. Valorisatie is een van de drie kerntaken van Universiteiten waarbij Ensie ondersteuning biedt. Valorisatie op Ensie is mogelijk door zelf of gezamenlijk te publiceren vanuit een vakgroep of door studieboeken gedigitaliseerd aan te bieden via ons platform.
“Deze tijd vraagt om betrouwbare encyclopedische kennis, systematisch geordend en geschreven door deskundigen. Het is een prachtig initiatief van ENSIE om nieuwe, publiek-toegankelijke encyclopedieën in de Nederlandse taal te maken. Het beknopte ensie-format is zowel voor de lezer als de schrijver ideaal. Ik ondervond veel steun en stimulans bij het schrijven. Bravo, ENSIE! ”
- Nico van Straalen
Zelf schrijven
Het Ensie platform biedt voor hoogleraren of andere kenniswerkers de mogelijkheid om op basis van hoofdelijk auteurschap kennis te valoriseren. Dit kan bijvoorbeeld op persoonlijke titel, maar ook in teamverband vanuit een vakgroep. Hiermee wordt een eigen naslagwerk gecreëerd of zelfs een eigen Encyclopedische syllabus. Onderstaand voorbeeld is van Prof. Nico M. van Straalen en Prof. Cliteur.
Digitaliseren studieboeken
Om de duurzaamheid van kennis te garanderen, digitaliseren we studieboeken voor het onderwijs. Ensie richt zich met het digitaliseren op onderwijsboeken die een (gedeeltelijke) lemmastructuur hebben. Gun deze boeken een tweede leven op internet en de kennis in deze boeken wordt vaker geraadpleegd dan ooit tevoren. Onderstaande voorbeeld is het boek van Professor Emanuels van de RUG, New Business Planning en het boek Lexicon van de Ethiek. Door het te digitaliseren dient het makkelijk als studiemateriaal en online syllabus.