Stoornis in de spijsvertering; waarvoor verschillende oorzaken kunnen bestaan.
Agrimonie (Agrimonia eupatoria): de gewone agrimonie; ook leverkruid.
De bloeiende toppen en de bladeren. 5% infuus, 20 minuten laten trekken. Een kopje na de maaltijden.
Alant (Inula helenium).
De wortelstok: alantswortel. 2% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Gentiaan (Gentiana amara): de bittere gentiaan.
De gehele plant. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Mansoor (Asarum europaeum).
De wortel, hazelwortel genoemd. 2% decoct, 3 minuten laten koken, nog 10 minuten laten staan. Dagelijks 100 tot 150 g lepelsgewijs innemen.
Munt (Mentha piperata): de pepermunt; ook kruizemunt.
De bloeiende toppen. 3% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Parnaskruid (Parnassia palustris).
De gehele plant. 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Rosmarijn (Rosmarinus officinalis); ook rozemarijn.
De bladeren en de bloemen. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Viooltje (Violetta odorata): het maarts viooltje; ook welriekend viooltje, nachtviooltje.
De bloemen. 4% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Vleugeltjesbloem (Polygala amara): de bittere vleugeltjesbloem.
De wortel, kruiswortel genoemd. 10% decoct, 5 minuten laten koken. 5 tot 10 lepels daags.
Winde (Convolvulus arvensis): de akkerwinde; ook wrange.
De wortelstok. Dagelijks 3 tot 5 g poeder van de wortelstok, als purgeermiddel.