Veelal veroorzaakt door een slechte staat van de mond als cariës (= tandwolf) of stomatitis (= mondontsteking), door keelaandoeningen als angina en amygdalitis (= amandelontsteking), maar met name door een slechte spijsvertering en aandoeningen aan het spijsverteringskanaal. Ook ozaena (= korstige ontsteking van het neusslijmvlies) riekt zeer kwalijk.
Angelica (Archangelica officinalis): de gekweekte angelica.
De wortel, engelwortel genoemd, geoogst in juni. 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags. Ook: 10% decoct, 10 minuten laten koken. Gebruiken als mondwater of gorgeldrank.
Eucalyptus (Eucalyptus globulus); ook koortsboom.
De bladeren en de bloemen, in de herfst. 2% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee tot drie kopjes daags. Ook: 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Gebruiken als mondwater of gorgeldrank.
Kalmoes (Acorus calamus); ook kalmus, zwanebrood.
De zeer geurige wortel, maagwortel genoemd, geoogst in augustus of september. 3% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. Ook gebruiken om de mond uit te spoelen.
Munt (Mentha piperata): de pepermunt; ook kruizemunt.
De bloeiende toppen, van juli tot september. 2% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Rosmarijn (Rosmarinus officinalis); ook rozemarijn.
De bladeren gedurende ieder jaargetijde, de bloemen en de bloeiende toppen ’s zomers. 3% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags.
Zuring (Rumex acetosa): de gewone zuring; ook veldzuring, zurkel.
De bladeren ’s zomers en de wortel in de herfst. Voor inwendig gebruik: een decoct van 5 g op 300 g water, 10 minuten laten koken. Twee of drie kopjes daags. Als mondwater: 10% decoct, 10 minuten laten koken. Ook gebruiken als gorgeldrank.