Reuma (= „vochtvloeiing”, „zinking”) is verzamelnaam voor een aantal pijnlijke aandoeningen van spieren en gewrichten; naast gewrichtsreumatiek (zie daar) ook ontstekingsprocessen in spieren en pezen.
Artisjok (Cynara scolymus).
De wortels. 20% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Buksboom (Buxus sempervirens); ook palmboompje.
De bladeren en de schors. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.
Citroenboom (Citrus limonum).
De vruchten, ook limoenen geheten. Het sap van een citroen daags, geleidelijk vermeerderd tot 8 citroenen daags.
Gierst (Panicum miliaceum).
De zaden. 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Hop (Humulus lupulus); ook hoppe, hommel.
De vrouwelijke bloemkegels. 2% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee kopjes daags.
Jeneverboom (Juniperus communis); ook jeneverstruik.
De bessen. 10 g jeneverbessen. Gedurende 10 dagen laten macereren in 100 g 60° alcohol. Gebruiken om de pijnlijke lichaamsdelen mee te wrijven. Ook: 2% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.
Kapperboom (Capparis spinosa); ook kapperstruik.
Het tot schilfertjes gesneden hout. 3% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Klis (Lappa major): de grote klis; ook kliskruid.
De bladeren. 6% decoct van bladnerven, 20 minuten koken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.
Orego (Origanum vulgare); ook wilde marjolein, dost.
De bloeiende toppen. 3% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Sintjanskruid (Hypericum perferatum); ook jaag-den-duivel, hertshooi.
De bloeiende toppen. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Ui (Allium cepa); ook ajuin, siepel.
De bol. 500 g fijngehakte ui gedurende 10 dagen laten macereren in 1 liter rode wijn. Filtreren, 100 g honing toevoegen. Twee glazen daags.
Veldkers (Cardamine pratensis): de pinksterbloem of gewone veldkers; ook weidekers, koekoeksbloem.
De bladeren. Eten als salade, aangemaakt met olie en veel citroen.