Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Reuma; reumatiek

betekenis & definitie

Reuma (= „vochtvloeiing”, „zinking”) is verzamelnaam voor een aantal pijnlijke aandoeningen van spieren en gewrichten; naast gewrichtsreumatiek (zie daar) ook ontstekingsprocessen in spieren en pezen.

Artisjok (Cynara scolymus).

De wortels. 20% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Buksboom (Buxus sempervirens); ook palmboompje.

De bladeren en de schors. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.

Citroenboom (Citrus limonum).

De vruchten, ook limoenen geheten. Het sap van een citroen daags, geleidelijk vermeerderd tot 8 citroenen daags.

Gierst (Panicum miliaceum).

De zaden. 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Hop (Humulus lupulus); ook hoppe, hommel.

De vrouwelijke bloemkegels. 2% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee kopjes daags.

Jeneverboom (Juniperus communis); ook jeneverstruik.

De bessen. 10 g jeneverbessen. Gedurende 10 dagen laten macereren in 100 g 60° alcohol. Gebruiken om de pijnlijke lichaamsdelen mee te wrijven. Ook: 2% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.

Kapperboom (Capparis spinosa); ook kapperstruik.

Het tot schilfertjes gesneden hout. 3% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Klis (Lappa major): de grote klis; ook kliskruid.

De bladeren. 6% decoct van bladnerven, 20 minuten koken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.

Orego (Origanum vulgare); ook wilde marjolein, dost.

De bloeiende toppen. 3% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Sintjanskruid (Hypericum perferatum); ook jaag-den-duivel, hertshooi.

De bloeiende toppen. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Ui (Allium cepa); ook ajuin, siepel.

De bol. 500 g fijngehakte ui gedurende 10 dagen laten macereren in 1 liter rode wijn. Filtreren, 100 g honing toevoegen. Twee glazen daags.

Veldkers (Cardamine pratensis): de pinksterbloem of gewone veldkers; ook weidekers, koekoeksbloem.

De bladeren. Eten als salade, aangemaakt met olie en veel citroen.

< >