Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Decalcificatie

betekenis & definitie

Ontkalking; vermindering van de hoeveelheid kalk van een organisme.

Braam (Rubus fructicosus); ook braambes, brummel.

De bladeren. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Vier kopjes daags.

Haver (Avena sativa): de gekweekte haver.

De zaden. Een kilo haver vijf of zes maal met schoon water wassen en in twee liter water tot de helft laten inkoken. Filtreren en twee lepels honing toevoegen. Opnieuw enkele minuten laten koken. Het aldus verkregen decoct consumeren met melk.

Kool (Brassia oleracea): de rode en de witte kool.

De verse bladeren. De bladeren uitpersen en dagelijks 200 tot 250 g koolsap drinken.

Ui (Allium cepa); ook ajuin, siepel.

De bol. De bol eten als salade, gekookt of rauw.

< >