Acute ontsteking van het neusslijmvlies.
Den (Pinus mugho): de bergden.
De naalden. 20% infuus, 30 minuten laten trekken. Instilleren (= indruppelen) in de neus, met citroensap.
Distel (Cnicus benedictus): de gezegende distel; ook benedictenkruid.
De bladeren en de bloemen. 2,5% infuus, 20 minuten laten trekken. Instilleren in de neus, met citroensap.
Heelkruid (Sanicula europaea): ook breukkruid.
De bladeren en de wortel. 4% infuus, 30 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. Ook: 6% decoct, 10 minuten laten koken. Instilleren in de neus.
Hysop (Hyssopus officinalis).
De bladeren. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Instilleren in de neus.
Lavendel (Lavendula spica).
De bloemen. 5% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags, met honing. CONTRA-INDICATIE: bij inwendige ontstekingen.
Malve (Malva silvestris): het groot kaasjeskruid; ook maluwe.
De bladeren. 10% infuus, 40 minuten laten trekken. Instilleren in de neus, met citroensap.
Noteboom (Juglans regia): de walnote- of okkernoteboom.
De bladeren. 3% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, met honing. Ook instilleren in de neus.
Ogentroost (Euphrasia officinalis): de stijve ogentroost; ook ogenklaar, klaaroog.
De gehele plant. 6% infuus, 30 minuten laten trekken. Instilleren in de neus.
Tamarisk (Tamarix gallica).
De schors. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags, met honing. Ook instilleren in de neus.
Ui (Allium cepa); ook ajuin, siepel.
De bol. Een niet te grote ui fijnhakken en 15 minuten koken in melk. De melk drinken, gezoet met honing. Ook: een rauwe halve ui op het nachtkastje leggen en de uiengeur inhaleren.
Varkenskervel (Peucedanum ostruthium).
De wortelstok. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags. Ook: 8% infuus, 3 uur laten trekken. Instilleren in de neus.
Venushaar (Adiantum capillus-veneris); ook vrouwehaar.
Het loof. 2% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Vijgeboom (Ficus carica): de gewone vijgeboom.
De vruchten (eigenlijk schijnvruchten). 5 fijngehakte gedroogde vijgen gedurende 20 minuten koken in 0,5 liter melk. Warm opdrinken, bij voorkeur ’s avonds, in bed.