Leverontsteking, veroorzaakt door infectie of intoxicatie (= vergiftiging).
Aardbei (Fragaria vesca): de wilde aardbei.
De bladeren en de wortel. De bladeren: 5% infuus, 10 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. De wortel: 5% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Appelboom (Pyrus malus).
De vrucht. Een goed gewassen gesneden appel gedurende 10 minuten koken in 500 g water. Een lepel honing toevoegen. ’s Ochtends drinken, zo mogelijk op de nuchtere maag.
Dragon (Artemisia dracunculus); ook keizersalade.
De bladeren en de bloeiende toppen. 1% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. CONTRA-INDICATIE: bij zwangerschap.
Gerst (Hordeum vulgare).
De zaden, heel of in de vorm van meel. Hiermee pap of soep bereiden.
Paardebloem (Taraxacum officinale); ook hondsbloem, papebloem, papekruid, leeuwetand.
De bladeren, molsla geheten, en de wortels. De bladeren: rauw eten als salade, aangemaakt met zonnebloemolie, citroen en een mespuntje zout. De wortels: 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Zenegroen (Ajuga reptans): het kruipend zenegroen.
De bladeren. 5% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.