(1), Noordbrabantse gemeente van 2600 ha met (1953) 2070 inw., van wie (1947) 89 pct Prot., 10 pct R.K. en 1 pct andersdenkenden, ligt op het kleigebied aan het Hollandsch Diep. De gemeente omvat de polder Ruigenhil.
Landbouw is hoofdmiddel van bestaan en daarnaast watertoerisme.Tot de gemeente behoort het stadje Willemstad (1953 1250 inw.) in 1565 door Jan IV van Glymes, markies van Bergen op Zoom gesticht als dorp Ruigenhil, door Willem van Oranje in 1581 omwald en in 1586 door prins Maurits met stedelijke rechten begiftigd. De stad heeft een in 1623 door prins Maurits gebouwd Jachthuis, een achtkantige koepelkerk uit 1596 (de eerste Protestantse kerk in Nederland), een stadhuis uit 1589 en „D’Orangemolen”, een bovenkruier, uit 1734. De wallen, singels en grachten worden in stand gehouden door de Stichting „Menno van Coehoorn".
(2), hoofdstad van de Nederlandse Antillen, ligt op het eiland Curaçao, waarvan het eveneens de hoofdplaats is, aan weerszijden van de St Annabaai. Het stadsdistrict (Willemstad vormt geen gemeente in de Nederlandse zin van het woord) telde (1953) 44 100 inw. Met de buitenwijken en Emmastad bedroeg het aantal inw. ca 100000. De diepe haven, die toegang verschaft tot het Schottegat, verdeelt de stad in twee wijken, het oorspronkelijke Willemstad (het oude Punda) en Otrabanda (vnl. de woonwijk der inheemsen). Beide delen zijn door de Emmabrug (een pontonbrug) met elkaar verbonden. Willemstad is weer verdeeld in woonwijken zoals Pietermaai en Schaarlo.
De sedert 1915 aan de noordelijke oever van het Schottegat gevestigde olieraffinaderijen hebben daar een geheel nieuwe nederzetting doen ontstaan, Emmastad. In het algemeen is Willemstad een typisch Oudhollandse stad met o.a. talrijke trap- en puntgevels. De haven is een der mooiste natuurlijke havens van de wereld. Tevens is de haven uitgerust met zeer moderne installaties, zodat snel laden (vooral bunkeren) en lossen is verzekerd. De haven werd vroeger beschermd door twee thans nog bestaande forten, terwijl op de achtergrond het verlaten fort Nassau ligt. Aan de haven ligt het Gouvernementshuis en vindt men het fort Amsterdam, de kazerne, de voormalige officierswoningen en een Protestantse kerk.
Het aan de N.W.-zijde van de St Annabaai gelegen Riffort omvat een telegraafstation, een electrische centrale en een ijsfabriek. Aan het waaigat is in 1953 een nieuw Post- en Telegraafkantoor geopend. De hoofdstraten van Willemstad zijn de Herenstraat en de Bredestraat, bekende en druk bezochte winkelcentra. Hoewel het eiland Aruba en tegenwoordig ook de Venezolaanse havens een deel van de scheepvaart tot zich hebben getrokken, is het aantal binnenkomende schepen nog zeer aanzienlijk. In 1949 werden 7261 schepen ingeklaard met 101 800 000 b.r.t.
In verband met de opening van het Panamakanaal is sedert 1912 de havenmond verbreed tot 80 m en verdiept tot bijna 11 m. Bovendien zijn er nieuwe havenwerken aangelegd in het Schottegat. Op de schiereilanden Isla en Negropont in het Schottegat heeft de Curaçaosche Petroleummij, dochteronderneming van de Koninklijke Shell, enorme raffinaderijen van Venezolaanse olie opgericht, waarbij honderden tanks zijn gebouwd. Sedert Wereldoorlog II is het toerisme, vooral van Amerikaanse zijde, sterk toegenomen (lage invoerrechten).