is de vertaling van de Latijnse naam dies Veneris, aldus naar Venus genoemd, en ontleent zijn naam aan de Germaanse godin Freyja, die eveneens godin der liefde was. Geen andere dag neemt in het volksgeloof een zo grote plaats in, dank zij het feit dat de Christelijke kerk op deze dag de kruisdood van Christus herdenkt.
Oorspronkelijk gold hij, zoals nog in Noord-Duitsland, als een geluksdag, maar onder Christelijke invloed werd hij tot een ongeluksdag. Men gelooft bijv. dat alle op Vrijdag begonnen handelingen (huwelijken, reizen enz.) ongelukkig zullen verlopen; daarom zullen vissers bij voorkeur niet op Vrijdag uitvaren. Napoleon leverde op die dag nooit een veldslag en Bismarck meed hem voor het sluiten van verdragen. Op Vrijdag geboren kinderen zullen ongelukkig of helderziend worden. Vooral de Vrijdag die op de 13de der maand valt is een ongeluksdag bij uitstek. In de volksweerkunde neemt de Vrijdag een bijzondere plaats in.
Vrijdagsweer is Zondagsweer; op Vrijdag slaat het weer om; begint het die dag te regenen, dan regent het een hele week. Sinds de 4de eeuw is in de R.K. kerk de Vrijdag een vastendag. Ook aan de Stille of Goede Vrijdag schrijft het volksgeloof een bijzondere betekenis toe. De fruitbomen, die dan begoten worden, zullen een rijke oogst schenken en de op deze dag gelegde eieren beschermen tegen brand en blikseminslag. Kinderen op Goede Vrijdag om 3 uur ’s middags geboren kunnen in de toekomst lezen.
Lit.: G. Jungbauer, Freitag, in: Bächtold-Stäubli, Handwörterb. d. dtsch. Aberglaubens, III (Berlin Leipzig 1930-1931), kol. 45-73.