Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

Valerius ANDREAS

betekenis & definitie

is de Latijnse naam, onder welke de Belgische geleerde geschiedschrijver en rechtsgeleerde Walter Driessens (Desschel, Kempen 27 Nov. 1588 - Leuven 29 Mrt 1655) bekend staat. Naar Desschel luidt zijn bijnaam: Desselius.

Zijn eerste studies deed hij te Antwerpen, waar hij als meester den beroemden geleerde Andreas Schottanus had en vriendschappelijke betrekkingen aanknoopte met Aubertus Miraeus en Franciscus Schottanus. Hij studeerde ook te Dowaai, hoofdzakelijk wijsbegeerte en klassieke letteren. In 1611 werd hij tot professor in de Hebreeuwse taal in het juist heropend College der Drie Talen te Leuven benoemd. Van die tijd af tot aan zijn dood stelde hij zijn wetenschappelijke kennis in dienst der Universiteit. In 1621 gepromoveerd tot doctor in utroque jure, werd hij in 1628 professor der Instituten en behield zijn twee leerstoelen tot aan zijn dood. In 1636 volgde zijn benoeming tot bestuurder der universiteitsbibliotheek.

Bij die gelegenheid hield hij een rede over de noodzakelijkheid van een centrale bibliotheek voor de ontwikkeling der wetenschappen. Hij publiceerde dit geschriftje met een catalogus der universiteitsbibliotheek: Oratio auspicalis et catalogus bibliothecae publicae Lovaniensis (Leuven 1639). Tweemaal, in 1644 en 1649, was hij rector. In 1621 trouwde hij met Catherina Baeckx uit Mechelen, nicht van den rechtsgeleerde Adriaan Baeckx, die voorzitter was van het College der Drie Talen en deze beroemde school gereorganiseerd had. Andreas heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt op het gebied van het hoger onderwijs, de rechtsgeleerdheid en de geschiedenis der letteren.DR JULES LAMBERT

Bibl.: Catalogus clarorum Hispaniae scriptorum (Mainz 1607I; Bibliotheca Belgica et librorum nomenclatura (Leuven 1623); Fasti academici Studii generalis Lovaniensis (Leuven 1635); Synopsis juris canonici (Leuven 1695); De grote verdienste van Andreas op het gebied der rechtsgeleerdheid bestaat in het uitgeven, met geleerde aantekeningen, van de werken veler rechtscommentators: Ramus, Hendrik Kinschoot, Petrus Gudelinus, Hendrik Zoesius, Jean Vendeville, Guillaume Haneton, Mathias Wesembeek, Paulus Christynen.

Lit.: Félix Nève, in Annuaire de l’Université de Louvain, 1846 en in Biogr. nationale de Belgique, dl I (1866); E. Reusens, Documents relat. à l’histoire de l’université de Louvain, dl IV (Louvain 1886-1888); H. De Vocht, in l’université de Louvain à travers cinq siècles (Bruxelles 1927).

< >