Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

SÈVRES

betekenis & definitie

Franse stad in het departement Seine-et-Oise, in langgerekte vorm gebouwd langs de weg Parijs - Versailles, telt (1946) 15.240 inw. en is vooral bekend door de beroemde in de 18de eeuw gestichte porseleinfabriek met het daarmee verbonden ceramisch museum (zie porselein).

Vredesverdrag van Sèvres

is het vredesverdrag, dat, op 10 Aug. 1920 te Sèvres tussen Armenië, België, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hidjaz, Italië, Japan, Polen, Portugal, Roemenië, Tsjechoslowakije en de Servisch-Kroaats-Sloveense Staat (thans Joegoslavië) enerzijds en Turkije anderzijds gesloten, bestemd was aan de oorlog tussen de verdragslanden een einde te maken.

Het bepaalde o.m. dat Thracië grotendeels aan Griekenland zou worden afgestaan, evenals Smyrna in Klein-Azië met het omliggende gebied en enkele eilanden in de Aegeïsche Zee. Armenië zou een onafhankelijke staat worden. Syrië en Cilicië zouden Volkenbondsmandaten worden onder Frans toezicht, terwijl Mesopotamië en Palestina als mandaatgebied aan Engeland zouden worden toegewezen. Verder moest Turkije het protectoraat over Egypte en de annexatie van Cyprus door Engeland erkennen, evenals het Franse protectoraat over Tunis en Marokko en de Italiaanse heerschappij over de Dodekanesos. Voorts moest het in de onafhankelijkheid van het koninkrijk Hidjaz toestemmen. Het Turkse leger zou een sterkte van 50.000 man niet mogen overschrijden.

Ten slotte bevatte het verdrag zeer beperkende bepalingen omtrent de Turkse souvereiniteit in het gebied van de Dardanellen en Bosporus (zie Dardanellen). Door de tegenstand der Turkse nationalisten, die dit zeer nadelige verdrag weigerden te aanvaarden, en door de kort daarop volgende vernietiging van het Griekse leger in Klein-Azië door de Turken onder Kemal Moestafa Pasja (zie Atatürk) veranderde de positie van Turkije zozeer, dat de tegenstanders in 1923 in het nieuwe, voor de Turken veel minder bezwarende vredesverdrag van Lausanne moesten toestemmen.

< >