(Yalta, Krasnoarmeisk), stad in de Sovjet-Unie aan de zuidkust van de Krim en aan de voet van het Jaïlagebergte, telt ca 30 000 inw. Het is een druk bezochte badplaats, een vacantieoord en het grootste herstellingsoord van Rusland.
Het vroegere keizerlijke slot Livadia en de andere kastelen en villa’s zijn als hotels in gebruik. In de nabijheid is wijnbouw.Conferentie van Jalta.
Te Jalta werd van 4-11 Febr. 1945 de Krimconferentie gehouden tussen de geallieerde oorlogsleiders Churchill, Roosevelt en Stalin, ter coördinatie van de militaire operaties tegen Duitsland en ter voorbereiding van maatregelen, welke moesten worden genomen na het spoedig verwachte einde van de oorlog. Na afloop werd een verklaring uitgegeven, waarin o.a. werd aangekondigd, dat Duitsland geheel bezet zou worden en onder het bestuur van een Geallieerde Controleraad gesteld; dat het land zou worden gedemocratiseerd; dat nationaal-socialisme en militarisme zouden worden uitgeroeid; dat de oorlogsmisdadigers zouden worden gestraft; dat Polen de Curzon-linie als grens zou krijgen; dat in Apr. 1945 een conferentie te San Francisco zou worden gehouden ter definitieve constituering van de Verenigde Naties. Daarnaast is nog een aantal niet gepubliceerde afspraken gemaakt, waarvan een der belangrijkste was, dat de Sovjet-Unie zou gaan deelnemen aan de oorlog tegen Japan, in ruil waarvoor zij rechten met betrekking tot Mongolië, Mantsjoerije en Korea zou krijgen. In het algemeen kan men zeggen, dat te Jalta de grondslag is gelegd voor de grote na-oorlogse machtsontplooiing van de Sovjet-Unie in Europa en Azië.