stad in de Italiaanse provincie Forlì met (1940) 73.000 inw., ligt bij de Adriatische Zee, aan de spoorlijnen Bologna - Ancona en Ferrara - Rimini en is de zetel van een bisschop, van een rechtbank en van een Kamer van Koophandel. Het bezit o.a. een technische school, een zeevaartschool, een school voor kunstnijverheid, een in 1617 door Gambalunga gestichte bibliotheek en een museum.
De stad heeft zijdeweverij, chemische industrie en visserij. Aan de monding van de gekanaliseerde Marecchia ligt de haven. Niet ver daarvan ligt het elegante badstrand met parkaanleg. Rimini, dat in Wereldoorlog II zwaar beschadigd werd, is door muren omringd en heeft als belangrijkste monument de Tempio Malatestiano, de vroegere kerk S. Francesco, die op last van Sigismondo Malatesta, door L. B. Alberti van buiten, en door Matteo de’ Pasti van binnen verbouwd werd (15de eeuw).
Alberti heeft de gevel gereconstrueerd naar voorbeeld van de boog van Augustus (27 v. Chr.) in Rimini. Het bovengedeelte is nooit afgekomen. Aan de decoratie van de drie eerste traveeën van de kerk heeft Agostino di Duccio geholpen. In een kapel is het fresco van Piero della Francesca. De kerk was in Wereldoorlog II dusdanig beschadigd, dat zij afgebroken en weer opgebouwd moest worden.
Deze restauratie is de meest bewonderenswaardige van Italië. Behalve de boog, is er uit Romeinse tijd nog de brug van Augustus (21 n. Chr.). Aan de Piazza Cavour vindt men naast elkaar: het Palazzo Comunale (1562), Palazzo Arengo (1204) en Palazzo del Podestà (1334).
Geschiedenis
Rimini, vroeger Ariminum geheten, werd door de Umbriërs gesticht en lag toen aan zee. Het werd in 269 v. Chr. een Romeinse kolonie en was hoofdstation van de Adriatische vloot en een belangrijke handelsplaats. Hier verenigde zich de Via Flaminia met de Via Aemilia. In de latere Middeleeuwen was Rimini in bezit van de familie Malatesta, die het in 1503 aan de Venetianen verkocht. In 1509 kwam het ten gevolge van de Liga van Kamerijk aan de Kerkelijke Staat, werd in 1797 met de Cisalpijnse Republiek en in 1815 weer met de Kerkelijke Staat verenigd, waartoe het tot 1860 behoorde. In Wereldoorlog II werd de stad 21 Sept. 1944 door de Britse troepen bezet.