of Kadzander, R.K. Zuidnederlands godgeleerde (Brugge 24 Aug. 1513 - Keulen 3 Febr. 1566), gaf onderwijs in de theologie, het kerkelijk recht en de oude talen te Brugge en te Gent, en begaf zich vervolgens naar Keulen, waar hij zich aan de wetenschap wijdde.
Van hier ging hij, op last van hertog Willem van Cleef, naar Duisburg, om er de Wederdopers met de Kerk te verzoenen, waaraan hij al zijn krachten wijdde. Wegens zijn gematigde denkwijze genoot hij de achting van keizer Maximiliaan en van prins Willem I. Wijl hij echter in zijn concessies aan de protestanten te ver ging, ondervond hij van Katholieke zijde scherpe tegenspraak. Hij was een voorstander van de Communie der leken onder twee gedaanten en een tegenstander van de ongehuwde staat der geestelijken.
Het concilie van Trente veroordeelde verschillende zijner stellingen. Zijn werken: Opera Cassandri (Parijs 1616), werden door Rome verboden. Op het terrein der liturgiestudie is hij een baanbreker geweest, in zover zijn werken niet in strijd kwamen met het dogma.Bibl.: De officio pii ac publicae tranquillitatis vere amantis viri in hoe religionis dissidio; Liturgica de vita et ordine Dominicae Goenae celebrandae; De baptismo infantium testimonia veterum; De baptismo infantium doctrina Catholicae Ecclesiae; De arte concionandi liber.
Lit.: A. de Schrevel, Hist. du séminaire de Bruges (Bruges 1895); J. Lindeboom in Ned. Archief voor Kerkgesch. (1911),