Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

CASSANDER

betekenis & definitie

Grieks Kassandros, oudste zoon van Antipater van Macedonië (ca 350 v. Chr. 298/297), begaf zich kort voor de dood van Alexander de Grote naar Babylon.

Na Alexanders dood werd hij aan Antigonos Monophthalmos als chiliarch (aanvoerder der ruiterij) toegevoegd. Weldra echter kregen zij onenigheid, waarna Cassander naar Macedonië terugkeerde. Toen zijn vader op zijn sterfbed Polyperchon met het rijksbestuur belastte en hem enkel de chiliarchie toevertrouwde, verliet hij Macedonië, sloot een verbond met Antigonos en Ptolemaeus en maakte zich in 317 meester van Athene en verschillende andere Griekse steden. Koningin Eurydike benoemde hem nu in plaats van Polyperchon tot bestuurder van het rijk.

Cassander voerde oorlog in Macedonië, in de Peloponnesus en andermaal in Macedonië; na de inneming van Pydna (316) doodde hij Olympias, Alexanders moeder. Hij huwde Thessalonika, een dochter van koning Philippus II van Macedonië, te wier eer hij later de gelijknamige stad (Saloniki) stichtte. In de zomer van 316 veroverde hij vrijwel geheel Griekenland. Hij sloot zich aan bij het verbond, door Ptolemaeus, Lysimachos en Seleukos tegen Antigonos gesloten, maar verloor Epirus en de Peloponnesus, terwijl het vredestractaat van 311 luidde, dat hij bestuurder zou blijven van het rijk in Europa tot aan de meerderjarigheid van de jonge Alexander; de Grieken zouden autonoom worden.

In 311/310 liet hij echter Alexander met zijn moeder Rhoxane ombrengen. Andermaal probeerde hij zijn heerschappij in Griekenland te bevestigen, doch Demetrius Poliorketes, de zoon van Antigonos, verscheen met een grote vloot en wist Athene in zijn macht te krijgen. 305/304 nam Cassander de koningstitel aan. Wederom zou hij Athene veroverd hebben, als Demetrius niet opnieuw ter bevrijding gekomen was (303). Cassander vroeg vrede, maar zijn vijand eiste volkomen onderwerping.

Nu sloot hij tegen deze een machtig verbond. Antigonos riep zijn zoon terug en Cassander heroverde niet alleen de verloren Thessalische steden, maar zond ook een groot leger naar Azië. Antigonos leed bij Ipsos de nederlaag (301). Kort daarna sloot Cassander met Athene vrede; tot zijn dood bleef hij in het bezit van Macedonië.

< >