Zuidnederlands schilder van stillevens, binnenhuisjes (vooral keuken- en marktstukken) en zedentaferelen (Antwerpen ca 1530 - ca 1573), maakte zijn eerste werk in opdracht van andere schilders. In 1560 werd hij als zelfstandig meester in het Sint Lucasgilde der Scheldestad opgenomen.
Hij leerde vnl. bij Pieter Aertsen, die door huwelijk zijn oom werd. Met hem is hij vooral in de stillevens en marktstukken zeer verwant. Beiden legden zich toe op het weergeven van de bezigheden der „kleine luyden”, doch meer dan bij Aertsen treft bij Beuckelaer een weldadig evenwicht tussen de figuren en stilleven, zo bij de Fruitverkoopster (1561, Wenen), de Groenteverkoopster (1565, Antwerpen), de Kokkin (1566, Amsterdam) en Pluimveemarkt (1564, Brussel). In tegenstelling met zijn leermeester vervaardigde hij menig stilleven zonder figuren. Het getal zijner originele werken is niet zeer groot en het auteurschap van vele wordt nog betwist. Tot zijn beste werk behoort het Keukenstuk te Napels.
Voor Antonie Mor’s portretten schilderde hij gewaden en bijkomstigheden. Vele van zijn religieuze stukken zijn gedurende de beeldenstorm te Antwerpen verloren gegaan. Hij is de voorloper van de meer decoratieve stillevenschilders der 17de eeuw: Jordaens, Fyt, Snijders e.a.Lit.: E. Greindl, Einige Stileigentüml. i. d. Werken des P. Aertsen u. d. J. B., in Pantheon 30 (1942; 148 vlg.).