Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-06-2022

Aflossing

betekenis & definitie

is een wijze van schulddelging en bestaat uit de terugbetaling van een geleende som gelds aan den schuldeiser. De wijze is geregeld in de overeenkomst van geldlening.

Men kent de aflossing van de gehele lening ineens op een te voren bepaald tijdstip. Daarbij kan aan den schuldenaar het recht zijn toegekend om vroeger af te lossen, hetzij geheel, hetzij in gedeelten. Tevens kan zijn overeengekomen, dat de geldlening in termijnen wordt afgelost; vastgelegd is op welke data de aflossingen zullen plaats vinden.Indien de geldsom is geleend in de vorm van een obligatielening en dus de schuldenaar is geplaatst tegenover een veelheid van schuldeisers (obligatiehouders), kan eveneens zijn overeengekomen, dat de obligatielening op een bepaald tijdstip in haar geheel zal worden afgelost. In Nederland komt deze conditie echter sporadisch voor. Meestal wordt een tabel (aflossingstabel) opgesteld, waarin valt af te lezen, welke bedragen op welke tijdstippen zullen worden afgelost. Door loting wordt dan bepaald, op welke der uitstaande obligatiën de terugbetaling der hoofdsom zal plaats vinden (aflossing door uitloting). De aflossing kan ook plaats vinden door inkoop. Dit wil zeggen, dat de debiteur de obligatiën van de houders koopt tegen de in het verkeer geldende prijs. Deze methode zal door den debiteur worden gevolgd, indien deze prijs beneden het af te lossen bedrag ligt. Veelal is bepaald, dat de aflossing door uitloting achterwege kan blijven, indien de debiteur een gelijk bedrag aan obligatiën heeft ingekocht als zou moeten worden afgelost.

De opstelling van de aflossingstabel wordt mede bepaald door de eisen, welke de financiering van het productieproces van het lenende bedrijf stelt. De financiering door een obligatielening heeft slechts zin, indien het opgenomen vermogen op bepaalde tijdstippen of op zekere achtereenvolgende tijdstippen weder uit het productieproces vrijkomt. De tijdstippen waarop, en de mate waarin het vermogen vrijkomt, zijn bepalend voor dit aflossingsplan.

In den regel bedingt de schuldenaar het recht tot eerdere aflossing, dan waartoe de aflossingstabel zou verplichten. Dit recht vindt zijn grondslag in de overweging, dat de op de lening verschuldigde rente na een aantal jaren hoger blijkt te liggen dan waartegen de aanbieders van vermogen bereid zijn hun vermogen ter beschikking te stellen. In dat geval brengt het belang van den schuldenaar mede om de gehele lening af te lossen (vervroegde aflossing) en een nieuwe lening tegen een lagere rentevergoeding te sluiten.

A. TH. DE LANGE.