Spinnen is het maken van een draad. Dit kan echter op twee wijzen geschieden en wel het persen van een vloeistof door een fijne opening, welke vloeistof na het verlaten van de spindop verhardt tot een draad.
Deze methode die in de natuur bij de spin en de zijderups wordt gevonden, wordt in de techniek ongeveer gevolgd bij het maken van rayon. Gewoonlijk rekent men deze methode echter niet tot het spinnen. Hieronder verstaat men het maken van een draad uit losse vezels, die om elkaar gedraaid tot een garen worden versponnen. De voornaamste vezels die versponnen worden zijn katoen, wol, vlas en jute, maar er zijn er veel meer. Het spinnen, evenals het weven wordt reeds 3500 j. v. Chr. aangetroffen en is eeuwenlang handwerk gebleven. Het spinnewiel dat uit de 13de eeuw dateert is het begin van de mechanisatie, die thans tot een hoge graad van volmaaktheid is gestegen.Het spinnen bestaat uit de volgende bewerkingen:
1. De vezels, die in balen aankomen en daar in elkaar geperst zitten, moeten worden losgemaakt en gemengd om een losse doch gelijkmatige massa te vormen. Deze voorbewerking verschilt met de soort vezels die elk hun eigen eisen stellen en includeert reeds verschillende bewerkingen. De wol moet na het openen der balen met de hand gesorteerd worden en na het mengen en losslaan der vezels gewassen en gedroogd worden, wat bij katoen niet nodig is.
2. Nu worden de vezels zodanig recht langs elkaar gelegd dat ze een dunne, maar doorlopende band vormen, hetgeen op de kaardmachines wordt gedaan, die de vezels uitkammen en ze verenigen tot een band.
3. Deze band wordt gelijkmatig gemaakt door een aantal banden op een rekmachine dunner te maken en ze te verenigen tot een enkele band.
4. Deze band is dan nog te dik om er garen van te spinnen en wordt in de vóórspinmachines tot een dunnere band gerekt, zonder aan gelijkmatigheid te verliezen.
5. Daarop volgt het veranderen van de band tot garen door de vezels ineen te draaien. Dit is het eigenlijke spinnen.
6. Ten slotte wordt het garen in goede vorm voor de verkoop afgewerkt. Voor het eigenlijke spinnen wordt de ringspinmachine en de selfactor gebruikt, zie verder jutespinnerij, katoenspinnerij en wolspinnerij.
Lit.: Technologie der Textielfasern, II. Bd, I.Tl; A. Lüdicke, Die Spinnerei (Berlin 1927); G. Rohn, Die Spinnerei in technolog. Darstellung (Berlin 1910).