Nederlands handelspionier, Gouverneur-Generaal van Ned. Oost-Indië (Dordrecht ca 1588 - ?), ging 22 Dec. 1607 als onderkoopman op de vloot van Pieter Verhoef naar Oost-Indië en arriveerde, als afgezant van de O.I.
Comp., begin Juli 1609 met het schip „De Roode Leeuw” in Japan. Hij verkreeg van de afgetreden sjôgoen Tokoegawa Iyeyane toestemming tot oprichting van een Factory op het eiland Hirado. Specx werd van deze Factory het eerste opperhoofd en was als zodanig werkzaam van Juli 1610 - Febr. 1613 en van Sept. 1614 - Jan. 1621. De daimyo van Hirado Matsoe-oera Sjigenoboe was hem zeer welgezind; Specx wist de sjôgoen in 1615 zeer gunstig te stemmen door hem twee ijzeren kanonnen met bijbehorende munitie van het schip Enchuysen cadeau te doen.Na Specx’ terugkeer in de Indische Archipel werd hij 3 Mei 1622 benoemd tot president van de Schepenbank te Batavia, waarop 6 Sept. 1622 zijn aanstelling tot buitengewoon lid van de Raad van Indië en 25 Oct. 1628, na een verblijf in patria in 1627/’28, tot eerste Raad van Indië volgde. Op 24 Sept. 1629 werd Specx door de Raad van Indië provisioneel tot Gouverneur-Generaal, als opvolger van J. P. Coen, benoemd. Deze benoeming is nooit door de Heren XVII bekrachtigd, waarschijnlijk omdat Specx de Kerkeraad van Batavia had bewogen, de leden van de Raad van Justitie, die zijn natuurlijke dochter hadden laten geselen en haar minnaar Pieter Cortenhoef hadden laten onthoofden, van het avondmaal uit te sluiten — welke handelwijze van Specx in patria niet werd goedgekeurd. Op 4 Dec. 1632 vertrok Specx als admiraal van de retourvloot en nam onderweg St Helena voor de Staten-Generaal in bezit. Als G.G. heeft hij de handelsbetrekkingen met Japan ten zeerste bevorderd en Batavia duchtig versterkt en uitgebreid.
Lit.: O. Nachod, Die Beziehungen der Niederl. O.I. Comp. zu Japan (Leipzig 1897); F. W. Stapel, De Gouverneurs-Generaal v. Ned.-Indië (’s-Gravenhage 1941).