Nederlands politicus (Leiden 8 Oct. 1750-Heusden 21 Sept. 1837), was industrieel te Leiden.
Hij werd al vroeg een heftig aanhanger van de patriotse gedachte, publiceerde tijdens de eerste Patriottenbeweging anoniem verscheidene pamfletten. Bij de restauratie van het stadhouderschap (1787) liet men hem echter ongemoeid. In 1790 bracht hij zijn laken- en dekenfabriek van Leiden naar Tilburg over en propageerde in Brabant de patriotse denkbeelden en vooral de gedachte van de opneming van de generaliteitslanden als gelijkberechtigde gewesten in een één-en-ondeelbare republiek. Hij verwierf er een grote populariteit en werd, na de bezetting van Staats-Brabant door de Franse legers, een van de voormannen, die de overgang hebben bewerkt van het generaliteitsland tot gewest, welks afgevaardigden op 29 Febr. 1796 in de Staten-Generaal werden toegelaten.
Vreede kreeg zitting in de eerste Nationale Vergadering, waar hij tot de radicale Unitarissen behoorde. Hij deed er verscheidene voorstellen in die geest, die echter meestal verworpen werden. Reeds in 1796 pleegde hij overleg met Parijs om steun aan de Unitarissen; heftig ageerde hij om de staatsregeling van 1797 te doen verwer-
Een. Tot de tweede Nationale Vergadering werd hij op drie plaatsen verkozen. Hij nam deel aan de unitaristische staatsgreep van 22 Jan. 1798 (z Bataafse Republiek) en werd lid van het Uitvoerend Bewind. Vreede heeft enorm geprofiteerd van de lakenleveranties aan de Bataafse en Franse troepen in Nederland. Bij de tweede staatsgreep (12 Juni 1798) wist Vreede te ontsnappen en vluchtte naar Lier (Zuid-Nederland) om van daar uit zijn fabriek te Tilburg te leiden. Na enige tijd mocht hij naar deze laatste plaats terugkeren en op aandrang van de Franse regering werd de aanklacht tegen hem ingetrokken. Vreede trok zich toen geheel uit de politiek terug.
Lit.: Behalve de algemene literatuur over het tijdvak (z Bataafse Republiek): Th. J. A. Goossens, Het keerpunt van Brabant, i Maart 1796 (Tilburg 1930); H. van Velthoven, Stad en Meierij van ’s-Hertogenbosch, dl I (Amsterdam 1935); J. van der Poel, Leven en bedrijf van P. Vr. (in: Verslag Alg. Verg.
Hist. Gen. 1951, blz. 30 vlg.); A. R. M. Mommers, Brabant van Generaliteitsland tot gewest (Utrecht - Nijmegen 1953).