(1) is (reeds in het Oude Testament, Zach. 14 : 4) de naam van de bergrug ten O. van Jeruzalem, aan de overzijde van de beek Kidron. De tegenwoordige naam is Djebel et-Toer. De hoogste van de vier toppen, naar Hand.
I : 11 Viri Galilaei genaamd („Gij Galilese mannen”: de eerste woorden der na de hemelvaart van Jezus verschenen engelen), is 818 m hoog, 40 m boven het oude tempelplein (Haram esj-sjerif) aan de overzijde van het dal. De middelste, slechts weinig lager gelegen top wordt als de plaats van de hemelvaart zelf beschouwd. Hier heeft de koningin Helena, de moeder van Constantijn de Grote, een basiliek (Eleona) gebouwd, die thans vervangen is door een kleine achthoekige koepelkerk met een 6 m hoge minaret. Dit heiligdom is in Arabisch bezit, maar de Franciscanen lezen hier op Hemelvaartsdag de mis en ook de Griekse, Syrische, Koptische en Armeense Christenen hebben hun altaren in de voorhof. Daarnaast bevindt zich een Russische kerk met een hoge toren. Op de heuvel Skopus, waar bij het beleg van Jeruzalem in het jaar 70 Titus met zijn legioenen legerde, bevindt zich het voormalige gebouw der Hebreeuwse Universiteit.(2), meestal de Brabantse Olijfberg, is de naam van de Protestantse gemeente te Antwerpen na de scheiding van Noord en Zuid. Zij leidde een bestaan als „onder het kruis” maar ontving veel steun van de Gereformeerde Kerken in de Noordelijke Nederlanden. Voor haar samenkomsten heeft zij o.m. lange tijd een vertrek in het Oosterse huis, nl. van de Lübeckse kooplieden te Antwerpen in huur bezeten.
Stukken op de geschiedenis dezer gemeente betrekking hebbende bevinden zich in het Oud-synodaal Archief der Nederl. Hervormde Kerk te ’s-Gravenhage (^ Catalogus door H. Q. Janssen, 1878) en zijn historisch bewerkt door J. B. Dubuy (ms).