oorspronkelijke betekenis: wandelgang, thans eveneens de benaming voor de vertegenwoordigingen van bepaalde belangen, die in en buiten de wandelgangen van de Amerikaanse vertegenwoordigende lichamen contact onderhouden met de afgevaardigden ten einde in de door deze belangen gewenste richting druk op hen uit te oefenen. Uiteraard is dit verschijnsel het Sterkst in de bondsstad zelf, waar het als „een van de grootste industrieën” geldt, maar het ontbreekt in geen enkele staat en in geen stad van enige betekenis.
Zijn oorzaken wortelen diep in de politieke geschiedenis en in de maatschappelijke structuur van de V.S. Enkele vermaarde voorbeelden uit onze eeuw van het succes van de „lobby” zijn het vervangen van het Nicaraguaplan voor een interoceanisch kanaal door een Panama-plan, de totstandbrenging van een wet op de drankbestrijding, het doen mislukken van de ontwapeningsconferentie van 1927 en de vaststelling van de zilverprijs tijdens het bewind van F. D. Roosevelt. Op 8 Juni 1951 deelde de Amerikaanse regering mede, een onderzoek noodzakelijk te achten naar de werkzaamheid van de zgn. „China-Lobby”, welke grote bedragen zou hebben besteed aan druk-uitoefening tot verscherping van de politiek tegen Communistisch China. Men heeft met de „Regulation of Lobbying Act” van 1946 bepaalde regels er voor opgesteld, maar een comité uit het Huis van Afgevaardigden bracht op Qi Oct. 1950 een rapport uit, waaruit bleek, dat de in die wet gegeven voorschriften nauwelijks werden in acht genomen.PROF. DR J. PRESSER
Lit,: B. Zeiler, Pressure Politics in New York (1937); A. S. Ever est, Morgenthau, the New Deal and Silver: A Study of Pressure Politics (1950); Olga Moore, 111 meet you in the Lobby (1950); K. Schriftgiesser, The Lobbyists (1951).