(1) departement van Peru, tussen de Stille Oceaan en de westelijke hellingen van de Cordilleras, oppervlakte 38984 km’ met (1948) 1 105 000 inw. Hoofdstad is Lima.
De bodem is, althans in de dalen, bij voldoende bevloeiing zeer vruchtbaar en levert suikerriet, papas, rijst, katoen, tarwe, vlas en vruchten; op de hogere delen wordt vnl. veeteelt uitgeoefend. De bodem bevat zout, zink, zilver, lood, goud, koper, kolen, gips, antimoon, marmer en cement. Het departement is het hoofdindustriegebied van het land met de textiel als de belangrijkste tak van nijverheid. Dan volgen de vervaardiging van leder, metaalwaren, glas, papier en carton, voedingsmiddelen en kleding, electrotechnische artikelen en sigaren. Bij de visserij worden naast zeef primitieve tegenwoordig ook moderne methoden toegepast.
(2), hoofdstad van Peru en van het gelijknamige departement en provincie met (1948) 767 000 inw., ligt ca 13 km van de kust van de Stille Oceaan en de haven Callao, op 136 m hoogte aan de Rimac, op een langzaam uit zee zich verheffende, droge vlakte, die door uitlopers van de Andes is ingesloten. Het dal is door bevloeiingen vruchtbaar gemaakt. De stad, te zamen met het Lima-Callao-district (meer dan 1 millioen inw.), is het centrum van het Peruaanse politieke, culturele, sociale en economische leven. De nijverheid omvat textiel-industrie (katoen, wol en gebreide goederen), bedrijven voor voedings- en genotmiddelen, vervaardiging van ijzer-, koper-, zilver- en lederwerk, meubelen, cement en cocaïne.
Lima (stad der koningen) werd in 1535 door Francisco Pizarro gesticht en was een tijdlang hoofdstad van het Spaanse Zuidamerikaanse imperium. Reeds vanaf 1545 is het de zetel van een aartsbisschop. De stad is regelmatig gebouwd met vele pleinen en bevat zowel gebouwen uit de Spaanse tijd als moderne, met het oog op aardbevingen uit beton opgetrokken, bouwwerken. De Plaza de Armas of Plaza Mayor is door de hoofdkerk (de mooiste van geheel Zuid-Amerika) en andere openbare gebouwen en bogengangen (portales of arcades) omringd. De kathedraal, in 1535 door Pizarro gesticht en waarin zijn graftombe, is in 1746 door een aardbeving verwoest, maar in renaissancestijl weer opgebouwd.
Andere belangrijke gebouwen (behalve kerken) zijn: dat der San Marcos universiteit (de oudste in Zuid-Amerika, in 1551 door Karel V gesticht), met de zittingszaal der afgevaardigden, het secretariaat en het archief van het Congres, het gebouw van de Munt, het voormalige tolhuis en het voormalig college der Jezuïeten. Verder is er o.a. een nationale bibliotheek, een nationaal museum, een kunstgalerij, een R.K. universiteit, een technische en een landbouwhogeschool, een militaire academie, een aartsbisschoppelijk seminarium en een botanische tuin.
Lima werd herhaaldelijk door aardbevingen zwaar geteisterd. In 1881-1883 was de stad door de Chilenen bezet.
Lit.: Aurelio Miró Quesada, Lima (Buenos Aires 1946).
Declaratie van Lima
noemt men een op de in 1938 te Lima gehouden 8ste Pan-Amerikaanse conferentie opgestelde verklaring betreffende de beginselen van de aaneensluiting van de Amerikaanse Staten (Déclaration of the principles of the solidarité oj America), waarbij die staten verklaarden, in geval van bedreiging onderling overleg te zullen plegen voor het coördineren van hun krachten. Om dit overleg te bevorderen zouden hun ministers van Buitenlandse Zaken geregeld bijeenkomsten houden. Aldus vonden te Panama (1939), Havana (1940) en Rio de Janeiro (1942) ministersconferenties plaats, waar de bedoelingen van de verklaring van Lima nadere uitwerking vonden. De 9de Pan-Amerikaanse conferentie te Bogotâ (1948) heeft een Handvest van de Organisatie van de Amerikaanse Staten aangenomen, dat in een afzonderlijk hoofdstuk bepalingen bevat omtrent de bijeenkomsten van de ministers van Buitenlandse Zaken. Bepaald werd daarin o.m., dat bij een gewapende aanval binnen het grondgebied van een der Amerikaanse Staten of binnen bij verdrag aangegeven veiligbeidsstroken onverwijld een bijeenkomst tot overleg zal worden gehouden.
MR L. V. LEDEBOER
Lit.: A. F. H. van Troostenburg de Bruyn, De Pan-Amerikaansche Conferentie van Lima (De Volkenbond, XIV, no 6, Mrt 939) ; J M. Yepes, Le système de la consultation et la conférence pan-américaine de L. (Revue internationale française du droit des gens, 4de jrg, dl VII, nos 3-4, Mrt - Apr. 1939) ; Idem, La déclaration de L. et la solidarité continentale américaine (Revue internationale française du droit des gens, 4de jrg, dl VIII, nos 1-2, Juni - Sept. 1939); G. H. Cox, L. and Inter-American solidarity (World Affairs, vol. 102, no 1, Mrt 1939); C. G. Fenwick, The Monroe Doctrine and the Déclaration of L. (The American Journal of International Law, vol. 33, no 2, Apr. 1939).
(3), hoofdstad van Allen County in het N.W. van Ohio (V.S.), met (1950) 49880 inw., is gelegen aan twee federale verkeerswegen en een
aantal spoorlijnen. De stad was op het eind van de 19de eeuw centrum van de aardolievelden in het N.W. van Ohio. Toen deze in betekenis achteruitgingen, werd het buizenstelsel van Lima uit uitgebreid en tegenwoordig is de stad het knooppunt van een omvangrijk buizensysteem dat de olie, die een aantal grote maatschappijen uit de velden van Wyoming, Texas en Oklahoma wint, vervoert naar de Grote Meren en de oostkust van de V.S. Lima is het centrum van een landbouwgebied. Industrie: stoomlocomotieven, Diesel- en electrische motoren, autobussen, rubber, petroleumproducten enz.