Zuidnederlands staatsman en schrijver (Oudenaarde 29 Dec. 1750 - 15 Febr. 1832), studeerde te Leuven, werd griffier van de kasselrij van Oudenaarde en predikte bij zijn stadgenoten verzet tegen de maatregelen van Jozef ll (1787). Dientengevolge werd hij op 21 Oct. 1789 op de citadel te Antwerpen gevangengezet.
Vrijgelaten op 21 Nov., speelde hij een belangrijke rol tijdens de Brabantse Omwenteling, maar weigerde, trots zijn eigen conservatieve neigingen, de ultrareactionnaire politiek van Van der Noot te steunen. Na de herovering van België door Oostenrijk werd hij tot geheimraad van de Keizer benoemd, maar weigerde dit ambt te aanvaarden. Bij de tweede Franse inval (1794) trachtte hij de kas van de kasselrij te redden door de wijk te nemen naar Goes. Toen de Fransen de overhand behielden, begaf hij zich weer naar Oudenaarde, waar inmiddels zijn goederen waren verbeurdverklaard. Daar hij een tegenstander van de Franse republiek was, werd hij in 1799 gevangengenomen en tot deportatie naar Cayenne veroordeeld, doch reeds na vijf maanden vrijgelaten. Hij legde zich neer bij het consulaat als regeringsvorm, werd voorzitter van de Algemene Raad van het departement der Schelde en was van 1803-1813 lid van het Wetgevend Lichaam te Parijs.
Na de vereniging van Noord- en Zuid-Nederland was hij lid van de commissie tot het ontwerpen der grondwet en bepleitte er feitelijk het herstel van het Oud Bewind. Daarna trok hij zich uit het politieke leven terug.Bibl.: Recherches sur la nature des inaugurations des princes souverains des 17 provinces des Pays-Bas; Journal des séances de la Commission qui a été chargée par le roi en 1815 de rédiger un projet de constitution pour le royaume des Pays-Bas; Histoire de l’origine, de l’organisation et des pouvoirs des Etats généraux et provinciaux des Gaules, particulièrement des Pays-Bas; Analyse historique et critique de l’origine et des progrès de droits civils, politiques et religieux des Belges et Gaulois.
Lit.: P. Rogghé, De politieke loopbaan van J. J. R. tot 1815 (Kortrijk 1938).