naam van een Oudromeins plebejisch geslacht, reeds in de republikeinse tijd dikwijls voorkomd, maar vooral in de keizertijd sinds de Flavische dynastie (voor deze laatste z Vespasianus, Titus, en Domitianus).
Gnaeus F., zoon van een vrijgelatene en schrijver van Appius Claudius Gaecus, publiceerde de Legis actiones, vermeld onder de naam van Jus civile Flavianum, waardoor het volk voor het eerst kennis kreeg van de vormen der procedure. Flavius maakte dan ook ondanks zijn geringe afkomst carrière als volkstribuun, senator en aediel. Als aedilis curulis in 304 v. Chr. maakte hij de Fasti* bekend, een kalender, waarop de namen der consuls en belangrijke gebeurtenissen in de afgelopen jaren waren aangegeven; tot die tijd toe was deze in het bezit der priesters geweest en kon door niemand worden geraadpleegd. Volgens anderen ging het hier echter niet om de fasti consulares, maar om de lijst der dagen, waarop geprocedeerd mocht worden; dit blijft zeer onzeker.
Caius F. Fimbria, was onderbevelhebber van Lucius Valerius Flaccus, die door de democratische partij naar Azië werd gezonden om Sulla als opperbevelhebber in de oorlog tegen Mithridates te vervangen. Toen hij door Flaccus werd afgezet, verwekte hij een oproer, dat de consul het leven kostte. Fimbria maakte zich nu van het opperbevel meester, streed niet zonder succes tegen Mithridates, maar werd, toen Sulla in Klein-Azië verscheen en tegen hem optrok, door zijn troepen in de steek gelaten, waarop hij zelfmoord pleegde (85 v. C.).
Lit.: Pauly-Wissowa, Real-encyclop. der klass. Altertumsw., VI, 2525 e.v.
FLAVONEN
In het plantenrijk komen vele gele kleurstoffen voor, waarvan de samenstelling ten nauwste samenhangt met ortho-oxybenzoëzuur: het salicylzuur. Men verdeelt ze in twee groepen, de xanthonen en flavonen. Tot de flavonen behoort in de eerste plaats het flavon en de natuurlijke polyhydroflavonen en -flavonolen (met COH i.p.v. CH) chrysine, een dioxyflavon, de gele kleurstof der populierknoppen; luteoline uit reseda luteola en het marine, de kleurstof van morus tinctoria, het geelhout, dat isomeer is met het quercetine. De studie van de structuur der flavonen is voornamelijk te danken aan Kostanecki.