een in de kunstgeschiedenis vermaard Kartuizerklooster, door Philips de Stoute, hertog van Bourgondië, gesticht in het dal van de Ouche, even ten W. van Dijon, om tot mausoleum te dienen voor zijn geslacht, werd van 1383-’88 gebouwd onder leiding van de architect Drouet de Dammartin. Philips de Stoute, Jan zonder Vrees en Philips de Goede zijn begraven in de kloosterkerk, die door enkelen der beste kunstenaars van hun tijd, vnl. uit de Nederlanden afkomstig, werd versierd.
Beroemd is vooral het beeldhouwersatelier, dat eerst onder Jean de Marville, vervolgens onder de grote Hollander Claus Sluter en onder diens neef Claus van Werve aan de sculpturale tooi van dit godshuis en aan de hertogelijke tomben heeft gewerkt. Het klooster werd in 1793 verwoest, en in 1843 werd ter plaatse een departementaal krankzinnigengesticht gebouwd. Van de vroegere pracht zijn slechts enkele, maar belangrijke, resten over. Nog steeds bevinden zich te Champmol het portaal van de Kartuizerkerk met de vijf beelden die Claus Sluter hiervoor heeft vervaardigd (1389’93), en diens Propheten- of Mozesput (1395-1403), zijnde het voetstuk van een monumentale kruisigingsgroep, die in het midden van de kloosterhof was opgericht.
De graftombe van Philips de Stoute (door J. de Marville, Sluter en Cl. van Werve, 1387-1411) en die van Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren (door Juan de la Huerta en Ant. Ie Moiturier, 1443-70) bevinden zich op 2 km afstand, in het Museum van Dijon, alwaar ook een tweetal verguld houten altaarretabels uit Champmol een onderkomen hebben gevonden, gesneden door Jac. de Baerse en beschilderd door Melchior Broederlam (1390-’99). Enkele fragmenten van Sluter’s kruisigingsgroep worden bewaard in het Musée archéologique te Dijon. Uit Champmol afkomstig zijn eveneens een schilderij (1396-1416) uit een cyclus, de geschiedenis van St Denis uitbeeldend, door Jan Maelweel en Henri Bellechose, en een ander paneel, beide in het Louvre te Parijs.
DR A. G. JONGKEESLit.: C. Monget, La Chartreuse de Dijon (3 dln, Montreuil-s.M. 1898-1905).