(1) Nederlands schilder, tekenaar, etser en houtsnijder (Nieuwer-Amstel 1882), leerling van Philip Zilcken en Jacob Maris, volgde ook de avondcursussen van de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Op de „Vierjaarlijkse tentoonstelling” te Amsterdam in 1916 trok zijn werk sterk de aandacht.
Hij woont te Bilthoven en heeft zich op het portretschilderen toegelegd. Het aantal portretten door hem vervaardigd is zeer groot. Boon is een voortreffelijk etser; zijn bladen zijn in welhaast alle openbare verzamelingen opgenomen. Ook als houtsnijder heeft hij naam gemaakt.Lit.: P. T. A. Swillens, J. B., schilder, tekenaar, etser, hout-snijder (Utrecht 1939).
(2) Vlaams journalist en letterkundige (Halle 6 Jan. 1898), was secretaris van het „Vlaamse Volkstoneel”, daarna hoofdredacteur van het dagblad „De Standaard”, werd in 1939 directeur-generaal van de Vlaamse Uitzendingen van het Belgisch Nationaal Instituut voor Radio-Omroep (N.I.R.), is thans administrateur-directeur-generaal van de Belgische Nationale Radio-omroep. Tijdens Wereldoorlog II leidde hij in bezet België de radiosector in de oorlogszending Samoyède bij het hoofdkwartier der geallieerde expeditielegers. Als publicist verwierf hij bekendheid om zijn opvattingen over „den Vlaamsen gentleman”, die hij als essentieel beschouwt om de Vlaamse cultuur op hoger peil te brengen en de verfranste élites in Vlaanderen en Brussel opnieuw in de Vlaamse gemeenschap te integreren.
Bibl.: Zwarte Sneeuw (Brussel 1919); Roode Meidoorn (Brussel 1920); Barrabas (in samenwerking met Michel de Ghelderode, Brussel 1931); Radiopoëem (Mechelen 1932); Herovering van Brussel, Prestigepolitiek (Antwerpen 1933); Getuigenis omtrent Beauraing, De kinderen van Beauraing (Kortrijk 1933); Per boot tot Spitsbergen en Pakijs (Antwerpen 1933); Verantwoording over de roeping der katholieke pers (Leuven 1931); De Katholieke Vlaamsche pers en het Vlaamsche vereenigingsleven te Brussel (Brussel 1932); De journalist in den dienst van de Katholieke actie (Brussel 1938); De Vlaamse Gentleman in de school der wereld (Brussel 1948).