Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

Arbeidsreglement

betekenis & definitie

is een door den werkgever vastgestelde regeling der arbeidsvoorwaarden, bestemd om voor alle arbeiders of voor een bepaald soort arbeiders in zijn dienst te gelden. Het heeft in NEDERLAND eerst bindende kracht, als de arbeider het (schriftelijk) heeft aanvaard.

Verder eist de wet kosteloze verstrekking van een volledig exemplaar aan den arbeider en deponering bij de griffie van het kantongerecht (art. 1637 j).In BELGIË bestaat een wet op de arbeidsreglementen, wet op de werkhuisreglementen van 15 Juni 1896, gewijzigd door de wet van 14 Juni 1921 op de acht-uren-dag. Deze wet maakt in art. 1. het werkhuisreglement verplicht voor elk nijverheids- en handelsbedrijf dat ten minste (sinds het K.B. van 20 Juni 1936) één werkman in dienst heeft, en voor alle provinciale en gemeentelijke diensten die minstens 10 arbeiders bezigen. Het moet op een goed zichtbare plaats in de onderneming opgehangen worden. Volgens de artt. 2 en 3 van de wet zal het werkhuisreglement bepaalde voorschriften behelzen, waarvan de inhoud vrij door de partijen kan bedongen worden.

1. Zijn in elk werkhuisreglement verplicht op te nemen, althans in de mate dat de aard van de onderneming het meebrengt:

a. aanvang en einde van de arbeidsdag, rustpozen en gewone rustdagen; b. wijze waarop het loon zal worden berekend: per uur, per dag of per stukwerk;

c. manier waarop stukwerk zal gemeten en gecontroleerd worden;

d. tijdstippen van loonuitkering.

2. Zijn verplicht te vermelden in het werkhuisreglement, indien de onderneming het meebrengt:

a. rechten en plichten van het toezichtspersoneel, en de verhaalwegen van de arbeiders in geval van klacht of moeilijkheden;

b. leveringen die gedaan worden aan den arbeider tegen afhouding van loon;

c. de opzegvoorwaarden om aan het arbeidscontract een einde te stellen en de gevallen waarop het contract kan verbroken worden van weerszijden zonder dat opzeg vereist is;

d. indien er straffen en boeten voorzien worden, aard van de straf en bedragen der boeten.

3. In het werkhuisreglement moeten ook opgenomen worden de bepalingen welke een K.B. kan voorschrijven voor zekere ondernemingen.

Het reglement moet in één van de drie landstalen opgesteld worden, en wel derwijze dat de arbeiders er zouden kunnen kennis van krijgen en het reglement begrijpen. Elke wijziging, of elk nieuw reglement moet vooraf ter kennis gebracht worden van de arbeiders. Hun opmerkingen worden in een register geschreven binnen de acht dagen van het kenbaar maken, of langs den arbeidsinspecteur meegedeeld aan den werkgever. Het treedt in voege 14 dagen na de bekendmaking. Een exemplaar dient gezonden naar de werkrechtersraad en den arbeidsinspecteur. Het geldig werkhuisreglement bindt beide partijen als die er zich naar schikken.

< >