is een voor consumptie bestemd distillaat, in hoofdzaak afkomstig uit diverse gebieden in het zuidelijk deel van Azië. Voor de vervaardiging van arak dienen verschillende suiker- en zetmeelhoudende grondstoffen, o.a. rijst, maïs, palmsap en melasse.
In Brits-Indië, hoofdzakelijk op Ceylon en ook in Goa, gebruikt men o.a. palmwijn, het gegiste sap van verschillende palmboomsoorten. Het sap verkrijgt men door het afbreken van de bloesems, het maken van insnijdingen in de stam en ook uit de vruchten. Er zijn palmsoorten, zoals de Jubaea, die tot 400 l sap per jaar leveren. Op Ceylon, waar de fabricatie van arak in het begin van de 19de eeuw grote uitbreiding had verkregen, zodat uitgestrekte bossen, met Palmyra- en Cocoa-palm beplant, uitsluitend voor het leveren van het sap dienden, is deze industrie, die in elk dorp langs de kust werd uitgeoefend, thans, hoewel achteruitgegaan, nog steeds van belang. Op het vasteland van Brits-Indië is de Mahua-palm de voornaamste voor het leveren van het sap. De bloesems van deze palmsoort bevatten tot 58 pct suiker.De beste arak is die van Java, in het bijzonder die welke als Batavia-arak bekend is. Oorspronkelijk gemaakt uit het sap van suikerriet of uit het gistingsproduct van gekiemde rijst, gebruikt men tegenwoordig de stroop (melasse) der suikerfabrieken voor de fabricatie. De voornaamste markt voor Batavia-arak is Amsterdam, van waar het product naar verschillende landen, o.a. naar Zweden voor het maken van de bekende Zweedse punch, zijn weg vindt.
Goede arak is zacht aromatisch, vrijwel kleurloos tot lichtgeel. In de groothandel treft men het product aan op een sterkte van 60 tot 66 pct alkohol. Voor de consumptie reduceert men het tot 40 à 42 pct.
Er bestaat in de handel ook zgn. facon-arak, een imitatie die de goede kwaliteit van het originele product volkomen mist. In verschillende landen is de verkoop ervan gereglementeerd, in dier voege dat bepaalde vermeldingen op het etiket den koper tegen misleiding beschermen. In Nederland bestaat die bescherming nog niet. De consument kan zich echter op eenvoudige wijze enige zekerheid verschaffen. Enkele druppels goede arak, op de hand uitgewreven, mogen na verdamping geen geur van vanille, of andere stoffen die niet in echte arak voorkomen, achterlaten. De geur van echte arak is bijna neutraal.
W. R. FERWERDA.