is de naam van verschillende Egyptische koningen der 12de dynastie:
Amenemhet I
(1995-1965 v. Chr.), afkomstig uit Thebe, zoals de naam (Amon, de god van Thebe, staat vooraan) reeds aanduidt, de stichter van de dynastie, de krachtige heerser, die Egypte weer tot één rijk verenigde en overal de toestanden weer ordende. Ouder geworden stelde hij zijn zoon aan tot mederegent. Een samenzwering maakte van een afwezigheid van dien zoon (Sesostris) gebruik om den ouden koning te vermoorden. Het gelukte intussen Sesostris de macht te behouden. Tot staving van zijn aanspraken op de troon liet deze een propagandageschrift vervaardigen, waarin zijn vermoorde vader hem als rechtmatigen troonopvolger aanwijst, waarschuwt tegen ondankbaarheid en ontrouw der mensen, enz.: De wijsheid of leer van Amenemhet (4: Egypte, taal en letterkunde).
Amenemhet IIl
(1850-1800 v. Chr.), bouwer van de pyramide en de grote tempel van Hawara, het Labyrint der klassieke schrijvers. Onder hem werden de grote waterbouwkundige werken in het Fajoem voltooid, waardoor een rijk kultuurland werd gewonnen en tevens een waterreservoir ontstond, waaruit in de droge tijd een belangrijke hoeveelheid water voor Beneden - Egypte beschikbaar was.
In en bij het Fajoem hebben deze koningen geresideerd (hier was immers ook het centrum van het land)en hier liggen hun pyramides.
Lit.: A. Moret, L’Egypte pharaonique (Hist. de la Nation égyptienne, publ. p. G. Hanotaux, t. II), (Paris 1932); J. H. Breasted, A history of Egypt, 2nd ed. (London 1925).