thans gevestigd te Stuttgart, ontstond in 1926 uit een fusie van een viertal Duitse ondernemingen, die zich alle met de fabricage van fototoestellen bezighielden, t.w. Goerz A.G. te Berlijn-Friedenau, Ica A.G. te Dresden, Ernemann-Werke A.G. te Dresden en Contessa-Nettel A.G. te Stuttgart.
Aangezien de activa van de drie laatstgenoemde ondernemingen in de Goerz A.G. werden ingebracht, kan deze in 1886 opgerichte maatschappij als de oorsprong van het nieuwe concern worden beschouwd.In hoofdzaak was de fusie een gevolg van een initiatief genomen door de Carl-Zeiss-Stiftung (z Carl Zeiss), welke onderneming een overwegend belang had in de Ica A.G. De hoofdzetel van het Zeiss-Ikon-concern kwam te Dresden. In 1927 sloot de maatschappij een overeenkomst met de Carl-Zeiss-Stiftung — die grootaandeelhouder in het concern was —, waarbij een zekere verdeling van het arbeidsveld der beide ondernemingen tot stand werd gebracht. De Zeiss Ikon A.G. zou zich gaan toeleggen op vervaardiging van fototoestellen, verlichtingsapparaten, fotografisch en kinematografisch materiaal, terwijl de Carl-Zeiss-Stiftung zich zou bezighouden met de fabricage van optische instrumenten, brillen, prisma-verrekijkers en meetapparaten. In 1927 en 1928 traden A.G. Hahn für Optik und Mechanik te Kassei en Goerz Photochemische Werke G.m.b.H. te Berlijn— Zehlendorf eveneens tot het concern toe. In de jaren 30 werden nog belangen in verscheidene andere maatschappijen verworven, terwijl men voorts tot de oprichting van verschillende nieuwe fabrieken overging.
Gedurende Wereldoorlog II werden vrijwel alle vestigingen beschadigd. Maar een nog ernstiger tegenvaller was de door de Russische autoriteiten in 1946 doorgevoerde nationalisatie van de te Dresden gevestigde fabrieken, waardoor een splitsing in het concern werd teweeggebracht. De Westduitse Zeiss Ikon A.G. verlegde haar zetel naar Stuttgart en richtte voorts, ter vervanging van de verloren gegane fabrieken, te Kiel de Zeiss Ikon A.G. Werke Kiel op, voor de vervaardiging van filmapparaten.
De maatschappij, die ook thans nog in Berlijn fabrieken exploiteert, onderhoudt nauwe relaties met de Zeiss Opton Werke te Heideheim a.d. Brenz, welke onderneming de Westduitse belangen van de in 1948 genationaliseerde Carl-Zeiss-Stiftung te Jena beheert.
j. E. ANDRIESSEN.