Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

VEREENIGING VOOR DEN EFFECTENHANDEL

betekenis & definitie

opgericht 17 Mei 1876, heeft ten doel het bevorderen van de belangen van de effectenhandel in de ruimste zin, daaronder begrepen de geldhandel, voor zover met de effectenhandel in verband staande.

De Vereeniging streeft naar de bereiking van haar doel onder meer door:

1. het inrichten van een beurszaal voor het drijven van de effectenhandel tussen de leden;
2. het vaststellen van reglementen en voorschriften voor de effectenhandel, daaronder begrepen het vaststellen van voor de leden bindende tarieven betreffende provisiën;
3. het uitgeven van een prijscourant en het vaststellen en publiceren van koersen;
4. het optreden voor de rechten en belangen van de houders van fondsen en het steunen van fondsenhouders, die zelf voor hun rechten en belangen optreden.

Nadat de effectenhandel in Amsterdam, welke in de loop der 17de eeuw een aanvang nam en toen nog beperkt was tot de „actiën” in de Indische Compagnieën, de schuldbrieven der Staten-Generaal, van de admiraliteiten e.d., eeuwenlang in een hoek van de algemene beurs was gedreven, leidde de eenheid in de organisatie, welke bij de oprichting der Vereeniging tot stand kwam, uiteindelijk tot een scheiding van de goederenhandel en de effectenhandel. Op 29 Mei 1903 werd de Grote Koopmansbeurs geopend en op 3 Juni daaraanvolgende werd de effectenbeurs, gevestigd in een afgesloten ruimte in dit nieuwe gebouw, in gebruik genomen. Het uitoefenen van de effecten- en geldhandel in een lokaliteit, uitsluitend voor de Vereeniging bestemd, bleek vele voordelen met zich mede te brengen. Door de sterke toeneming van het aantal leden ontstond echter na verloop van een zestal jaren gebrek aan ruimte. Toen de met het gemeentebestuur geopende onderhandelingen over een nieuw te stichten effectenbeurs niet tijdig tot het gewenste resultaat leidden, besloten de leden der Vereeniging zelf een nieuwe effectenbeurs te doen bouwen. Jos.

Th. J. Cuypers, ingenieur en architect, werd belast met de bouw, welke in Dec. 1913 gereed kwam. Op 22 Dec. 1913 werd de nieuwe effectenbeurs, gelegen aan het Beursplein, plechtig geopend. In de effectenbeurs is tevens het Secretariaat der Vereeniging gevestigd.

Het lidmaatschap der Vereeniging kan alleen worden verkregen door handelaars, commissionnairs, makelaars en bankiers, te Amsterdam de effectenhandel uitoefenende, naamloze vennootschappen, te Amsterdam de effectenhandel uitoefenende en aldaar hun hoofdkantoor houdende, en de bestuurders van deze naamloze vennootschappen. De toegang tot de beurs staat slechts vrij aan leden der Vereeniging en hun bedienden alsmede aan degenen, die daartoe ingevolge wettelijke voorschriften dan wel een besluit van het Bestuur gerechtigd zijn. Voor het publiek bestaat de mogelijkheid van de galerij af de beurshandel gade te slaan. De Officiële Prijscourant, welke het eigendom der Vereeniging is, wordt op elke beursdag namens het Bestuur door de Commissaris voor de Notering opgemaakt en vastgesteld. Voor de notering komen alleen in aanmerking koersen, waarvoor affaires zijn gedaan, waarvoor geboden of waarvoor gelaten is in het lokaal der Vereeniging op de daartoe bestemde plaats (hoek), zonder enige bijconditie.

Het optreden der Vereeniging ter bescherming van de rechten en belangen van houders van binnen- en buitenlandse fondsen komt tot uitdrukking in de talloze beschermingscomité’s, welke onder haar auspiciën zijn opgericht en welke voor deze houders dikwijls resultaten hebben kunnen bereiken, welke voor de individuele houder onbereikbaar waren. De zeer belangrijke werkzaamheid der Vereeniging uit zich voorts in de vele gevallen, waarin zij tegenover de autoriteiten, zowel in het binnenland als in het buitenland, niet alleen de belangen van haar leden maar ook die van fondsenhouders behartigt.

MR J. G. N. DE HOOP SCHEFFER.