Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

SPOOR, simon hendrik

betekenis & definitie

generaal van het voormalige Kon. Ned.-Indische leger (Amsterdam 12 Jan. 1902 - Batavia 25 Mei 1949), ontving zijn officiersopleiding aan de Kon.

Mil. Academie te Breda, werd 31 Juli 1923 benoemd tot 2de luitenant en vertrok tegen het einde van dat jaar naar Nederlandsch-Indië.In 1926 werd hij bevorderd tot 1ste luitenant en in 1929 keerde hij naar Nederland terug voor het volgen van een driejarige studie aan de Hogere Krijgsschool. Na een kort verblijf hierna in Indië, volgde zijn aanstelling, in Aug.1934, tot leraar in de vakken strategie en tactiek aan de K.M.A. In hetzelfde jaar werd hij bevorderd tot kapitein. Spoor werd in Mrt 1940 overgeplaatst naar de Gen. Staf van het K.N.I.L. en in Oct. 1941 benoemd tot leraar aan de Hogere Krijgsschool te Bandoeng in oorlogsrecht en Indisch noodrecht.

Op 8 Apr. 1942 vertrok Spoor met een bijzondere opdracht van de Legercommandant naar Australië, waar hij werd ingedeeld bij het hoofdkwartier van generaal Mac Arthur. In Mei 1942 eervol ontheven van deze functie, kwam hij ter beschikking van de Nefis (inlichtingendienst der Nederlandse strijdkrachten). Na de capitulatie van Japan keerde hij als kolonel en directeur van de Nefis in Ned.-Indië terug. In Jan. 1946 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en in Sept. tot luitenant-generaal, legercommandant en hoofd van het departement van Oorlog. Op 23 Mei 1949, twee dagen voor zijn dood, tekende koningin Juliana het besluit voor zijn benoeming tot de rang van generaal.

Onder de lange reeks legercommandanten van het K.N.I.L. neemt Spoor ongetwijfeld een zeer belangrijke plaats in. Zijn taak was bijzonder moeilijk. Jarenlang heeft hij het commando gevoerd over het leger dat niet vechten mocht en heeft hij het moreel hoog moeten houden bij de troepen, die, zoals hij het zelf eens heeft genoemd, zich als schietschijf moesten laten gebruiken. Tweemaal is er snel en krachtig toegeslagen bij door hem persoonlijk geleide „politiële acties”. Factoren buiten zijn wil en boven zijn competentie als militair leider hebben echter zijn werk in ernstige mate afbreuk gedaan.

Generaal Spoor was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau; Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw; drager van de Medal of Freedom met de Palmen en werd posthuum benoemd tot Commandeur in de Militaire Willems-Orde. Hij was een man van ongemeen brede cultuur en grote belezenheid.

LUIT.-GEN. D. A. VAN HILTEN

< >