Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-01-2023

Hogere KRIJGSSCHOOL

betekenis & definitie

De NEDERLANDSE Hogere Krijgsschool, ontstaan uit de in 1878 opgerichte stafschool, is gevestigd te ’s-Gravenhage en dient tot opleiding van stafofficieren en voor de vorming van hogere troepencommandanten. Zij is te vergelijken met de Franse École Supérieure de Guerre en de vroegere Kriegsakademie te Berlijn.

De normale opleidingstijd is drie jaar waarna degenen die in aanmerking komen voor stafofficier nog een stage moeten doorlopen bij de verschillende bureau’s van het Hoofdkwartier van de Generale Staf.Tijdens Wereldoorlog II werd in de oorlogvoerende landen in de behoefte aan officieren voor de verschillende staffuncties voorzien door het instellen van stafscholen. Hier werden in korte cursussen uitgezochte officieren geschikt gemaakt voor een oorlogsstaffunctie omdat er geen tijd beschikbaar was voor het vormen van all-round stafofficieren. Ook verschillende Nederlandse officieren hebben, o.a. in Engeland, dergelijke cursussen gevolgd.

Na Wereldoorlog II, toen de Nederlandse Hogere Krijgsschool haar deuren wederom opende, is men, als gevolg van de grote behoefte aan jonge stafofficieren, begonnen met een tweejarige cursus waarbij de bedoeling blijft voorzitten om later weer te komen tot normale cursussen van drie jaar met voor de adspirant-stafofficier daarna nog een stage bij de Generale Staf.

De krijgsschool in BELGIË werd gesticht bij K.B. van 12 Nov. 1869 om stafofficieren te vormen en de militaire doctrine te verspreiden. Van 1886 af omvatte het Stafkorps een Stafcomité, een „Speciaal Kader” (ook Groen Kader genoemd) en een „hulppersoneel” met al de officieren-houders van het brevet van staf-adjunct (A.E.M.). In 1918 werd het Speciaal Kader afgeschaft. In 3 jaren tijds vormde de krijgsschool gebreveteerde stafofficieren (B.E.M. of S.B.H.). In 1928 werd de duur van de cursussen van 3 tot 2 jaar verminderd, en terzelfder tijd het noodzakelijk quorum van 13 tot 10/20. De vernieuwde krijgsschool vormt thans in één jaar staf-adjuncten (A.E.M.); onder dezen worden een twintigtal officieren gekozen die, na een 2de jaar, het staf brevet (B.E.M.) kunnen verkrijgen.

< >