(Il Vespro Siciliano, I Vespri Siciliani) noemt men de opstand, die 31 Mrt 1282 te Palermo op Sicilië uitbrak en zich van daar over het gehele land verbreidde. Het was een vrij algemeen verzet tegen de heerschappij van Karel I van Anjou, koning van Napels en Sicilië, die met grote hardheid zijn gezag aan het eiland oplegde, de Muzelmannen, die er een belangrijke plaats innamen, en de Ghibellijnen, de vrienden der door hem verdreven Hohenstaufen, onterfde en verjoeg, om hen te vervangen door edelen en boeren uit de Provence.
Bovendien hief hij zware belastingen voor zijn voorgenomen oorlog tegen Byzantium. Pedro III van Aragon, die door zijn huwelijk met een dochter van Manfred aanspraken op Sicilië had, was in onderhandeling met Karels vijanden, toen onverwachts de Siciliaanse Vesper uitbrak.Aanleiding was de belediging van een Siciliaanse vrouw bij de Vesperdienst op 31 Mrt te Palermo; de belediger, een Frans ridder, werd neergestoken en dit gaf het sein tot een algemene moordaanval op al wat Frans (Provençaals) was. Een zeer groot aantal slachtoffers werd gemaakt. Daarna verschenen de troepen van Pedro, die zich in 1283 tot koning van Sicilië liet kronen. Anjou en Aragon hebben nog tot 1302 verwoed gevochten; toen deed de eerste afstand van het eiland.
Lit.: M. Amari, La guerra del Vespro siciliano (1886, verouderd); O. Cartellieri, Peter von Aragón und die Sizilianische Vesper (1904); H. E. Rohde, Der Kampf um Sizilien in den Jahren 1290-1302 (1913); H. Wieruszowski, Conjuraciones y alianzas políticas del rey Pedro de Aragón contra Carlos de Anjou antes de las Vísperas Sicilianas (in: Boletín de la Ac. de Historia, CVII, 1935, blz. 547-602).