plaats van (1950) 137.570 inw. (Groot Sacramento 275.660 inw.) in de gelijknamige county, is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Californië en ligt aan de linkeroever van de Sacramento River. Sacramento is het handelscentrum van de Sacramento-vallei, een der rijkste fruitteelt- en tuinbouwgebieden der wereld.
De industrie bestaat vnl. uit conservenproductie. Hier worden o.a. pruimen en 95 pct van de Amerikaanse asperge-oogst ingeblikt, die men voor een deel via de gekanaliseerde rivier naar de San Francisco-baai verscheept. De stad is een spoorwegcentrum van de Southern en de Western Pacific Railroad en heeft grote reparatiewerkplaatsen. Voorts komen hier 4 luchtvaartlijnen samen.Sacramento heeft een bewogen verleden. De Zwitser Sutter stichtte hier in 1839 een nederzetting (Sutter’s Fort); de ontdekking van goud op zijn land door een van zijn arbeiders ontketende de befaamde „Gold Rush” van 1848/’49. In 1854 werd Sacramento staatshoofdstad. Na de goudkoorts volgde van 1856 af de „spoorwegkoorts”, waarbij de poging van T. D. Judah om een spoorlijn van de Atlantische Oceaan tot de Pacifische Oceaan aan te leggen gefinancierd werd door vier mannen uit Sacramento, die door handel met de goudzoekers rijk waren geworden: C.
P. Huntington, L. Stanford, M. Hopkins en C. Crocker, in de V.S. bekend als de „Big Four”. Het project der Union-Pacific-Central Pacific Railroad was in 1869 voltooid, waarna Sacramento een snelle industriële ontwikkeling begon.
Lit.: E. G. Gudde, Sutter’s Own Story (New York 1936); O. Lewis, The Big Four (New York 1946); J. Goldsborough, Gold Rush (New York 1949).