of Pierre d’Enghien, (naar zijn geboorteplaats? in Henegouwen). Tapijtwever in Brussel in het einde der 15de eeuw en het begin der 16de eeuw.
Sinds 1497 leidde hij een groot en beroemd weversatelier, waar o.a. van 1514-1519 de wereldberoemde tapijten werden geweven naar de kartons van Raphaël voor het Vaticaan, welke tekeningen, ten getale van zeven, in het S. Kensington Museum te Londen worden bewaard. Op bijzondere dagen worden zij in de Sixtijnse kapel opgehangen. Zij hebben tot onderwerp de Handelingen der Apostelen. De Paus zond drie Italianen als helpers naar Brussel, wat niet verhinderde, dat de tekeningen bij de vertaling in de weefkunst werden vervlaamst, zowel in tekening, dus in stijl, als in kleur. Raphaël echter is verantwoordelijk voor de artistieke fout, dat het zijn: in weefsel overgezette fresco’s; daardoor is aan de decoratieve eisen van het tapijtwerk te kort gedaan.Ook uit dit atelier stammen de Vaticaanse tapijten met de taferelen uit het leven van Christus, naar tekeningen van leerlingen van Raphaël en voltooid in 1530.
Een tweede reeks met dezelfde onderwerpen zijn op hetzelfde atelier uitgevoerd voor het paleis van den kardinaal van Trente, thans in de kathedraal aldaar. Zij waren zeven in getal, elk met drie voorstellingen en moeten in 1531 of reeds eerder zijn voltooid.
Aan de werkplaats van Van Aelst wordt met veel recht nog toegeschreven de serie kinderspelen naar de kartons van Raphaël’s helper Giulio Romano, in het bezit der familie Bonaparte.
Lit.: E. Müntz, Les tapisseries de Raphaël au Vatican (1897).