Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

OORLOGSWINSTBELASTING

betekenis & definitie

naam waaronder in NEDERLAND, krachtens de wet van 22 Juni 1916 (Stbl. no 288), een belasting werd geheven op de vermeerdering van inkomen of winst als onmiddellijk of middellijk gevolg van de oorlogstoestand tijdens Wereldoorlog I. Soortgelijke belastingen werden ook geheven gedurende en na Wereldoorlog II.

In Engeland en de V.S. de Excess Profits Tax, in België de belasting op de uitzonderlijke winsten, e.d. In het algemeen pleegt men voor deze belastingen de winst van één jaar of de gemiddelde winst van enige jaren vóór de conjunctuurinvloed van de oorlog (vergelijkingsjaren; reference years) als normaal te beschouwen om dan het meerdere met een extra hoge belasting te treffen. In Nederland heeft men met betrekking tot de gedurende de Wereldoorlog II gemaakte winst een ander systeem gekozen, nl. dat van de vermogensaanwasbelasting.MR A. J. VAN SOEST

In BELGIË werd na Wereldoorlog I een uitzonderlijke belasting op oorlogswinsten ingevoerd door een wet van 3 Mrt 1919. Na Wereldoorlog II waren de exceptionele belastingen drie in getal. Ze kwamen tot stand door de wetten van 14 en 15 Oct. 1945:

1. speciale belasting op de winsten voortvloeiende uit leveringen en prestaties aan de vijand;
2. extra-belasting op de in oorlogstijd behaalde exceptionele inkomsten, winsten en baten;
3. belastingen op het kapitaal.

De opbrengst dezer drie belastingen werd exclusief aangewend voor muntsaneringsdoeleinden.

M. D’HAEZE.

< >