stad in het Franse dep. Aude, met (1946) 29 975 inw., 12 km van de Middellandse Zee verwijderd, in een vlakte ten N. van het strandmeer van Sigean gelegen, ligt aan het kanaal de la Robine, dat de stad met de zee, met de Aude en met het Canal du Midi verbindt, en snijdt de spoorlijn Sète - Perpignan.
De handel omvat wijn, rijst en katoen. Ook is er industrie (zwavel, aardewerk, kuiperijen, zoutpannen). De oude vestingwerken zijn in 1872 gesloopt.GESCHIEDENIS
Narbonne heette in de Oudheid Narbo en was de hoofdstad van de Gallische stam der Volcae Tectosages. In 118 v. Chr. stichtten de Romeinen er een militaire kolonie Narbo Martius, die de hoofdstad werd van de Romeinse provincie Provincia Romana, later Gallia Narbonensis geheten. In de Oudheid lag Narbonne aan zee en tot 1320 toe bleef de stad een belangrijke zeehaven. Van ca 400 af was zij zetel van een bisschop. Van 462-720 was zij residentie van een West-Gotische koning, daarna tot 759 in handen der Moren.
Pippijn de Korte bevrijdde haar van de Mohammedanen. Karel de Grote maakte haar hoofdstad van het hertogdom Gothië. Van 1447-1507 was het vice-graafschap van Narbonne in handen van de graven van Foix. Toen kwam de stad aan de Franse kroon. In 1790 werd het bisdom Narbonne opgeheven.
Narbonne, een welgestelde plaats, reeds vóór de Romeinse kolonisatie (118 v. Chr.), ontwikkelde zich in de 1ste eeuw n. Chr. tot een rijke stad met theater, tempels, thermen en triumfbogen, waarvan echter weinig sporen zijn overgebleven. De stad bleef belangrijk tot het begin van de 14de eeuw, toen de haven verzandde. De groots opgezette kathedraal St Just, waarvan het koor werd gebouwd tussen 1272 en 1332, in de Gothische stijl van het Noorden, bleef onvoltooid, hoewel in de 18de en 19de eeuw de bouw nog werd voortgezet. Het museum bezit vele Romeinse antiquiteiten en een grote verzameling ceramiek.
Het stadhuis is door Viollet-le-Duc gebouwd, in de Gothische stijl van de 15de eeuw, tussen twee oude 14de-eeuwse torens van het aartsbisschoppelijk paleis.
Lit.: R. Rey, L’art gothique du Midi de la France (Paris 1934).