is een min of meer zoete drank, bereid met alkohol, onder toevoeging van verschillende aromatische stoffen. De bereiding vindt in hoofdzaak plaats door destillatie van deze stoffen over alkohol.
Echter ook — meestal voor 2de kwaliteiten — door toevoeging van aromatische essences aan een alkohol- en suikerhoudende vloeistof.Men onderscheidt o.a. crèmes, likeuren met hoog suikergehalte en ratafia’s, bereid met zuivere vruchtensappen. Dubbele likeuren wil zeggen dat zij tweemaal achtereen werden gedestilleerd.
Hollandse likeuren (de cijfers achter de benamingen geven het gemiddelde alkohol-gehalte aan):
Curaçao (28-32) kleur: wit, bruin, oranje, groen; Curaçaoschillen d.w.z. van Westindische Pommeranzappelen (Citrus aurantium curassaviensis). Triple-sec (28-32) Curagao-schillen, sinaasappel of mandarijn. Cherry-brandy (23-30) kersen. Anisette (28-32) anijs en steranijszaad. Apricot-brandy (28-32) abrikoos. Kummel (28-40) karwij of kummelzaad. Maraschino, Marasquin (28-32) Dalmatische kersen. Crème de cacao (28-32) bruin en wit, Cacaobonen. Crème de cassis (40) zwarte bessen uit het gebied van de Bourgogne-wijnen (Cóte d’Or). Crème de menthe (28-32) wit of groen, Pepermunt of pepermunt-olie. Crème de roses (28-32) rozenolie. Persico (28-32) persico- of abrikozenpitten. Half en half (29-32) Curagao-likeur met elixer. Hemdje licht op (28-32) mengsel van verschillende likeuren, o.a. witte Curagao, Citroen-likeuren, Persico. Juffertje in ’t groen (28-32) mengsel van verschillende likeuren, o.a. oranje-Curagao, Persico. Advocaat (15-18) eieren, suiker, brandewijn en vanille. Hypocras (17-18) wit of rood; mengsel van wijn en verschillende likeuren, met kaneel enz. Vroeger feestdrank voor het bruidspaar. Werd dan in een met kleurige linten versierde fles aangeboden.
De onderstaande, ofschoon oorspronkelijk brandewijnen, zijn, tegenwoordig min of meer aangezoet, eerder als likeuren te beschouwen: Citroen-jenever (30-35) aftreksel van citroenschillen op jenever. Bessen-jenever (20-22) aftreksel van zwarte bessen op jenever. Fladderak, Schilletje (22-26) citroen en citroenschillen. Deze laatste twee in Nederland ook met 14,8 pct alkohol, ten verkoop in zaken waar sterkedrank (meer dan 15 pct alkohol) niet mag worden verkocht. Punch (25-30), Rum-Punch, rum en zeer hoog suikergehalte. Citroen-Punch, citroensap en zeer hoog suikergehalte. Arak-Punch, arak en zeer hoog suikergehalte.Uitsluitend ter bereiding van warme punch-grog.
Franse en andere buitenlandse likeuren hebben gemiddeld een alkoholgehalte van 40-45 pct, sommige boven 45 pct. Bij de meeste dezer is het aantal van de gebruikte aromatische stoffen zeer groot. Die samenstelling is echter geheim der fabrikanten.