(1), ook wel genoemd El Kantara (de brug,) is de plaats waar de oude karavaanweg uit Egypte naar Syrië door het Suezkanaal wordt gesneden en waar een pontveer voor de verbinding der beide oevers zorgt, zo genoemd naar de landrug tussen het Menzalehmeer en het Ballahmeer, welke meren de natuurlijke grens vormen tussen Afrika en Azië. Aan de Egyptische zijde is een station van de spoorweg naar Port Said.
Aan de oostzijde begint de spoorweg naar Palestina. Tijdens Wereldoorlog I is er een spoorbrug geweest.(2), de haven van het eiland Djerba, is gelegen ten Z.O. van Tunis.
(3) is de noordelijkste palmenoase in Algerië, gelegen op 184 km ten Z. van Constantine en ten N. van Biskra aan de zuidelijke ingang van een kloofdal (Foeum e' Sahara = mond van de woestijn) van de Oued el Kantor a (= Kantara-wad) in de rode kalkgesteenten (Montagne d’Albâtre) van de Sahara-Atlas. Op deze plaats lag een Romeinse brug, die in 1862 werd herbouwd. De Romeinen noemden het kloofdal zelf: Calceus Herculis, de schoen van Hercules.