ruïnes van een abdijkerk in de buurt van Rouaan. De plannen gewagen van drie kerken, behalve de abdij, maar alleen de kerk van Notre Dame werd gebouwd.
In 841 werd deze door de Noormannen verwoest; direct herbouwd, werd zij weer in as gelegd. In 1002 gelastte Richard II aan Guillaume de Volpiano, abt van St Bénigne, een nieuwe kerk te bouwen. Onder deze abt en zijn opvolger Thierry de Montgomery verrees de imposante basiliek, die ingewijd werd in 1067. Maar ook deze vond een treurig eind, eerst verwoestten de Calvinisten de kerk in 1533, terwijl vervolgens de revolutie zorgde voor de verdere verwoesting. De prachtige opzet van de kerk is alleen te beoordelen naar het middenschip, dat behouden is gebleven, en enige traveeën van het zijschip met een prachtige galerij van twee etages, elk met een gewelf gedekt (zeldzaam). Het middenschip droeg een houten gewelf.
Aan de zuidkant van de abdij bevinden zich de resten van de oude St Pieterskerk uit de Karolingische tijd. Interessant zijn de overgebleven twee traveeën met dubbele arcades, die bewijzen dat reeds in deze vroege tijd de lage zijbeuken met tribunes waren gehoogd.J. VUYK
Lit.: C. En 1 art, L’Architecture civile et milit. en France (Paris 1904), Martin, L’Art roman en France (1914); R. de Lasteyrie, L’Archit. relig. en France à l’époque romane (Paris 1929).