Italiaans oriëntalist (Rome 31 Juli 1844 - 18 Apr. 1935), was in Vaticaanse kringen opgevoed, vnl. door Jezuïeten. Door omgang met te Rome verblijvende Oosterse geleerden en door een kort verblijf te Parijs had hij Oosterse talen kunnen studeren, welke studie door een kort verblijf in het Oosten op 23-jarige leeftijd nog werd aangevuld.
Van 1873-’76 was hij numismatisch conservator aan de Bibl. Vaticana; daarna werd hij in 1878 buitengewoon hoogleraar te Rome in het Hebreeuws en de Semietische taalwetenschap. Reeds vroeger had hij een benoeming tot professor in het Arabisch — waarvoor niemand beter dan hij berekend was — om politieke overwegingen van de hand gewezen. Toen hij in 1885 gewoon hoogleraar werd, zag hij zich bovendien nog belast met het onderwijs in de talen en de geschiedenis van Abessinië.Op het gebied van alle Semietische talen heeft Guidi uiterst vruchtbare philologische arbeid verricht. Bekend is zijn verhandeling over de oorspronkelijke woonplaats der Semietische volken (1879). Later heeft hij baanbrekend werk gedaan voor de studie der Ethiopische talen, waartoe Italië’s politieke belangen in Afrika mede de aanleiding waren. Zo publiceerde hij allerlei Ethiopische teksten met vertaling en gaf een herhaaldelijk herdrukte Amharische spraakkunst uit; evenzo een Amharisch-Italiaans woordenboek (1901). Bovendien schreef hij nog een Koptische grammatica, terwijl hij ook het Armeens beoefende. Hij werkte in ruime mate mede aan de te Leiden verschenen Tabari-uitgave onder leiding van prof. de Goeje.
Op hoge leeftijd schreef hij nog een spraakkunst van het Oudzuidarabisch. Evenals andere oudere oriëntalisten liet hij zich niet in met de Assyriologie. Ook als klassiek archaeoloog, vooral van de stad Rome, heeft hij bekendheid verworven. In 1914 was hij tot senator benoemd.
PROF. DR J. H. KRAMERS
Lit.: Bibliografia degli scritti di I. G., in: Rivista di studi orientali V (1911); G. Gabrieli, Un grande orientalista vivente, I. G., in: Nuova antologia, 1 Sept. 1931. Prof. Snouck Hurgronje in: De Gids van Juli 1935.