een in de gedaante van een valk vereerde god, wiens oorspronkelijke plaats van verering waarschijnlijk in het N.W. van de Delta gelegen was, hoewel anderen hem als een Bovenegyptische god beschouwen. Toen deze plaats hoofdstad van een Benedenegyptisch rijk geworden was, werd hij rijksgod en de koning werd als zijn incarnatie beschouwd.
Uit deze tijd dateert wel zijn vijandschap tegen Seth, de nationale god van een Bovenegyptisch rijk, die hij volgens de mythe overwon. In Heliopolis schijnt hij met een zonnegod vereenzelvigd te zijn, in strijd met de misschien oudere voorstelling, dat zon en maan zijn ogen waren. Horachte (mensengedaante met valkenkop, waarop de zonneschijf) is sindsdien één der gewoonste namen van de zonnegod. De Grieken noemden hem dan ook Apollo, en naar hem Edfoe, de stad waar hij als een gevleugelde zonneschijf werd vereerd, Apollinopolis. In een ander verband werd hij opgenomen in de kring van Osiris, als zoon van Osiris en Isis en wreker van zijn door Seth vermoorde vader. Hier strijdt hij dus voor zijn vader tegen zijn oom Seth, terwijl in de bovengenoemde gedachtenreeks Horus en Seth als gelijkwaardige machten (vijandige broers) tegenover elkaar staan.
Zo wordt hij ook wel als broeder van Osiris beschouwd; men noemt hem dan Haroëris, de oudere Horus. Als zoon van Osiris (en Isis) heeft men hem vooral later juist gaarne als klein kind gedacht en afgebeeld, Harpokrates. Al deze onregelmatigheden in de verhalen moeten een gevolg zijn van de buitengewoon gecompliceerde geschiedenis, die achter de figuur van Horus ligt en die wij niet geheel doorzien.Lit.: H. Kees, H. und Seth als Götterpaar (Leipzig 1923); S. A. B. Mercer, H. Royal God of Egypt (Grafton 1942).